22 januari 2024

Vaccin rota-virus opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma

In 2024 wordt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) uitgebreid met een nieuw vaccin: de vaccinatie tegen het rota-virus. Dankzij de vaccinatie kunnen we jonge kinderen beschermen tegen een infectie met het rota-virus, wat kan leiden tot onder andere waterdunne diarree en braken. Er worden per jaar ongeveer 3.500 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege het rota-virus. Er zijn jaarlijks 5 tot 7 sterfgevallen.

Een kind krijgt het rota drinkvaccin
Pediatric nurse administrating treatment to a newborn

Het rota-virus is heel besmettelijk. Het zit in de ontlasting van besmette mensen. Na wc-bezoek kan het op de wc-bril, kraan of deurklink terecht komen. Zo komt het op je handen, en kun je iemand besmetten.

Drink-vaccin

Het vaccin tegen het rota-virus heet Rotarix. Dit is een drink-vaccin. Dat betekent dat je kind geen prik hoeft. Het vaccin zit als een vloeistof in een kleine tube. De vloeistof (ongeveer 30 druppels) wordt in de mond van je kind gedruppeld. De druppels smaken licht zoet.

Het vaccin wordt 2 keer toegediend. Er zit een maand tussen de 2 vaccins. Het eerste vaccin krijgt je kind als het een leeftijd heeft tussen de 6 en 9 weken. De tweede valt rond de 3 maanden.