12 oktober 2022

Starten met het onderwerp kinderwens geeft interessante en open gesprekken

Ervaring van een aandachtsfunctionaris

Het is heel fijn om terugkoppeling uit de praktijk te horen. Vorige week vertelde Lienke Blaauw, gedragswetenschapper bij Timon, haar positieve ervaring met het programma: “Wat vooral opvalt is dat door te starten met het onderwerp kinderwens, er ook veel meer gesprekken gevoerd worden vanuit een minder beheersmatige richting (anders ging het meer over anticonceptie) waardoor er mooie open gesprekken ontstaan.

“Dit geeft ook een opening om het bijvoorbeeld te hebben over wat een jongere vroeger zelf in opvoeding van zijn/haar ouders heeft gemist en waarom hij/zij het anders gaat doen.”

Lienke vertelt verder: “Ook zijn er meer gesprekken met de jongens over dit thema, en ook zij hebben soms een hele uitgesproken kinderwens of juist niet. En het gesprek over welke verantwoordelijkheid bij hen ligt voor anticonceptie, wordt ook op een meer open manier besproken. Dus kortom, met deze insteek komen er open en interessante gesprekken die soms ook opening bieden voor andere thema’s om te bespreken.”