14 februari 2024

Stijging kinkhoest bij baby’s

Pasgeboren baby’s worden de afgelopen tijd steeds vaker ernstig ziek door kinkhoest. Elke week wordt er bij ongeveer 110 kinderen in Nederland kinkhoest vastgesteld. Zo’n 20 daarvan zijn pasgeboren baby’s. De stijging van het aantal kinderen met kinkhoest is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad. Artsen vragen hoestende en snotterende mensen om contact met zwangeren en pasgeboren baby’s te vermijden.

Opname ziekenhuis

Het RIVM krijgt de laatste tijd meer meldingen over baby’s met kinkhoest. Voor juist deze groep is kinkhoest een gevaarlijke ziekte. Baby’s kunnen heel ziek worden van kinkhoest, en moeten dan worden opgenomen in het ziekenhuis. Heel soms gaat er een baby aan kinkhoest dood. 9 van de 10 baby’s bij wie in 2024 kinkhoest is vastgesteld, zijn niet gevaccineerd tegen kinkhoest. De helft van deze baby’s is opgenomen in het ziekenhuis.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Je kunt het krijgen door een bacterie. Van kinkhoest kun je lang gaan hoesten, soms wel maandenlang. Sinds juni 2023 zijn er meer meldingen van kinkhoest dan de jaren ervoor. Nu zijn er wekelijks ongeveer 250 mensen met kinkhoest. Het RIVM denkt dat er nog meer mensen zijn met kinkhoest. Niet iedereen met klachten die horen bij kinkhoest, worden hierop getest. In 2019 waren er 120 mensen met kinkhoest per week. En in 2018 maar 91.

Adviezen kinkhoest RIVM

Om kinkhoest bij baby’s zoveel mogelijk te voorkomen, en verspreiding te beperken, heeft het RIVM de volgende adviezen uitgegeven:

Ik ben zwanger:

Ik heb een jong kind:

  • Bescherm je baby tegen kinkhoest met een vaccinatie. De kinkhoestvaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, en is daarom gratis.
  • Is je kind nog niet gevaccineerd? Zijn er gezinsleden die klachten hebben die bij kinkhoest passen? Of hoest een gezinslid dat contact heeft gehad met iemand met kinkhoest? Neem contact op met je huisarts.

Ik hoest / ben verkouden:

  • Blijf uit de buurt van (hoog)zwangeren en baby’s.

Meer informatie over kinkhoest?