Bijeenkomsten
Leren, groeien en bloeien
Samen met onze inwoners en partners zijn we op reis, waarbij we leren en groeien, steeds aangepast aan de behoeften van onze inwoners. We staan klaar om onze kennis en ons advies in te zetten voor een veilige en gezonde toekomst, waarin elke gemeente en elke inwoner kan floreren. Dit doen we onder andere door kennisateliers te organiseren.
Op deze pagina lees je meer over de kennisateliers en aanmelden.

GGD regio Utrecht organiseert samen met ketenpartners een paar keer per jaar bijeenkomsten in de vorm van kennisateliers. De kennisateliers gaan over actuele onderwerpen op het gebied van gezondheid. Tijdens deze kennisateliers delen verschillende partijen kennis en ervaringen vanuit praktijk, beleid en de wetenschap over uiteenlopende thema’s, zoals Kansrijke Start, (de aanpak van) dementie en hittestress. Ook laten we waar mogelijk ervaringsdeskundigen hun verhaal doen.
Hoe verloopt een kennisatelier en wat is het doel?
Tijdens een kennisatelier gaan we het gesprek aan over één centraal thema. We ontmoeten elkaar op locatie en bespreken gezondheidsthema’s door middel van interactieve workshops, lezingen en bijvoorbeeld speeddates. Op die manier versterken we de professionele samenwerking en netwerken tussen de GGD en ketenpartners zoals gemeenten, om tot een integrale aanpak te komen en onze kennis en kunde te delen.
Voor wie zijn de kennisateliers bedoeld?
De kennisateliers van GGD regio Utrecht zijn er voor iedereen die beroepsmatig zorg draagt voor, of beleid maakt voor de verschillende doelgroepen waarvoor GGD regio Utrecht werkt, zoals ouderen, jongeren, aanstaande gezinnen en chronisch zieken. Het thema bepaalt voor welke professionals het kennisatelier interessant is.
Geplande bijeenkomsten
Kennisatelier ‘Bouwen aan gemeenschappen’ 19 juni 2025
Van ontmoeting naar verbinding in de wijk.
We delen tijdens het kennisatelier inzichten die deels gebaseerd zijn op twee ZonMw-projecten binnen het programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak: Ontmoeting in de wijk en Bouwen aan een gezonde gemeenschap.
Anton Boonen, lector duurzame gemeenschappen bij Hogeschool Utrecht, neemt ons mee in hoe het opbouwen en versterken van duurzame gemeenschappen kan helpen bij het verminderen van groeiende sociale ongelijkheid.
We organiseren daarnaast meerdere workshops over onder andere:
- het creëren van een gemeenschappelijk kader: hoe zien bewoners een gezonde leefomgeving voor zich in een wijk die in ontwikkeling is en hoe kun je hier zelf mee aan de slag?
- ruimtelijke toekomstperspectieven voor een inclusievere samenleving: iedereen heeft recht op een gezonde en sociale buurt.
- best practices: samen in gesprek over goede voorbeelden. Hoe kun je bouwen aan gemeenschappen binnen jouw werkveld?
Het wordt een inspirerende bijeenkomst met praktijkvoorbeelden, interactieve workshops en nieuwe mogelijkheden om samenwerkingen te versterken!
We zien je graag op donderdag 19 juni!
- Tijd: 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
- Voor wie: gemeente-ambtenaren (sociaal en fysiek domein), wethouders, wijkmanagers, GGD’en, professionals en bewoners uit de wijk, onderwijsinstellingen
- Locatie: Hotel Theater Figi, Zeist
Interesse in toekomstige kennisateliers
Heb je interesse in toekomstige kennisateliers van GGD regio Utrecht? Laat je mailadres hieronder achter.
Afgelopen bijeenkomsten
‘Draag de verantwoordelijkheid samen door haar zelf te pakken.’ — Sharissa Smith, verloskundearts i.o., Haaglanden Medisch Centrum
Op maandag 7 april 2025 organiseerde GGD regio Utrecht een kennisatelier over Gezond Zwanger Worden. Ruim 60 professionals vanuit beleid voor gemeenten, sociaal en medisch domein kwamen samen tijdens dit kennisatelier.
Sharissa Smith, onlangs gepromoveerd op preconceptiezorg in een kwetsbare situatie, nam de zaal mee in een inhoudelijk en pakkend verhaal over de kinderwens in kwetsbare omstandigheden. Sharissa lichtte duidelijk de samenhang toe tussen sociale en biologische factoren en een gezonde zwangerschap. Het optimaliseren van omstandigheden is een gedeelde verantwoordelijkheid in zorg en beleid en hoe vroeger de investering, hoe groter de impact in komende generaties. Onderzoeker Ilona Steenkamer (GGD regio Utrecht) bekrachtigde dit verhaal met cijfers uit de regio Utrecht.
Vanuit verschillende invalshoeken benaderden we in de workshops het thema Gezond Zwanger Worden. Zo ging één van de workshops over het betrekken van (toekomstige) vaders. Deelnemers kregen praktische tips om vaders te bereiken. Ook kwamen er interessante discussies op gang over vaderbetrokkenheid: een dialoog vanuit verschillende invalshoeken – dat geeft een kennisatelier meerwaarde.
We kijken terug op een inspirerende middag!
Op maandag 7 oktober 2024 organiseerde GGD regio Utrecht samen met de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal het kennisatelier ‘Chillen of Drillen: Versterken mentale gezondheid jongeren 12-25 jaar’. Ruim 110 professionals vanuit het vo en mbo, wijkteams, welzijnsinstanties, gemeenten, jeugdgezondheidszorg, gezondheidsbevordering en huisartsen kwamen samen tijdens dit kennisatelier.
Nelleke de Vos en Iris de Putter presenteerden cijfers over mentale gezondheid vanuit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 en de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen en belichtten de risicofactoren stress, prestatiedruk, pesten en eenzaamheid alsook de beschermende factoren veerkracht en sociale steun.
Margot Peeters presenteerde resultaten van het onderzoek Mentaal Kapitaal en ging in op de 10 thema’s uit de eindconclusies van het onderzoek. Ook introduceerde Margot de Wegwijzer Mentaal Kapitaal voor scholen, waarbij scholen een zelfevaluatie doen rond schoolbeleid over mentale gezondheid. Daarbij krijgen scholen ondersteuning bij het maken van keuzes voor (vervolg)doelstellingen op het gebied van versterken van de mentale gezondheid van leerlingen. Bekijk de Wegwijzer Mentaal Kapitaal: Wegwijzer Mentaal Kapitaal – Wegwijzer Mentaal Kapitaal.
Het onderzoek Mentaal Kapitaal is binnen de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal uitgevoerd samen met partners, onder wie ook GGD regio Utrecht.
Anne-Maaike Reitzema nam ons tot slot mee in de stappen die scholen en gemeenten kunnen zetten rond een integrale aanpak op mentale gezondheid en lichtte de aanpak Gezonde School met vier pijlers toe: signalering, educatie, schoolomgeving en beleid. Vervolgens namen de deelnemers deel aan één van de vijf interactieve workshops.
We kijken terug op een inspirerende middag!
“Vertrouwen is het belangrijkste aspect van de begeleiding. Als we vertrouwen hebben, kunnen we langzaam gaan kijken waar de ouder en het kind behoefte aan hebben.”
Miranda van der Bruggen, centrale zorgverlener GGD regio Utrecht.
Op maandag 10 juni 2024 organiseerde GGD regio Utrecht een kennisatelier over de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Ruim 80 professionals vanuit gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen, jeugdgezondheidszorg, JOGG, gezondheidsbevordering, paramedici en buurstsportcoaches kwamen samen tijdens dit kennisatelier.
Nelleke de Vos presenteerde cijfers van de huidige situatie in de regio Utrecht. 1 op de 10 kinderen heeft overgewicht en kinderen van ouders met een lagere sociaal-economische positie worden harder geraakt. Nelleke pleitte om niet te focussen op leefstijl, maar de achterliggende factoren van overgewicht.
Leandra Koetsier lichtte het onderzoek achter de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht toe. Ze liet ons zien naar welke inhoudelijke en implementatiecomponenten onderzoek is gedaan en benadrukte het belang om te gaan monitoren op gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven i.p.v. biomedische indicatoren, zoals de BMI.
Lotte Veul nam ons tot slot mee door de pilot, samen met de centrale zorgverleners, Miranda van der Bruggen en Dorien Streppel. Daarbij lieten ze zien hoe belangrijk het is om collectieve preventie te koppelen aan de ketenaanpak om overgewicht te voorkomen, met een aantal mooie voorbeelden om te focussen op de achterliggende oorzaken van overgewicht.
Op 20 november 2023 organiseerde GGD regio Utrecht een kennisatelier over Kansrijke Start. Wat betekent een goede, levensbrede ondersteuning vanaf het allereerste begin van iemands leven en wat levert samenwerking hierin op?
‘Samenwerken aan Kansrijke Start vraagt ook om betere samenwerking in de regio, omdat zowel de kennis, als de financiën, als de uitvoering over de grenzen van gemeenten heen gaat.’
- Martijn Beek, wethouder gemeente Veenendaal
Ruim 100 professionals vanuit gemeenten, ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg, verloskundigenpraktijken en welzijnsorganisaties, maar ook vertegenwoordigers van inwoners uit de regio kwamen samen tijdens dit kennisatelier. Prof. dr. Eric Steegers vertelde over het noodzakelijke samenspel tussen al deze professionals. GGD regio Utrecht gaf inzicht in hoe Kansrijke Start ervoor staat in regio Utrecht. De deelnemers kregen daarna praktische voorbeelden aangereikt over hoe zij makkelijker en beter kunnen samenwerken.
Een avond die eraan bijdraagt dat de regio Utrecht kansrijker wordt voor de allerkleinsten!
Op 29 juni organiseerde GGD regio Utrecht samen met Provincie Utrecht een kennisatelier over hitte en gezondheid. Epidemioloog Willeke Wijburg behandelde vragen zoals: Wat is hittestress? En wie in de regio lijdt daar het meest onder? Ook was er aandacht voor (hulp aan) kwetsbare ouderen (specialist Ouderengeneeskunde Esther Bertholet).
Wat kunnen gemeenten doen om voorbereid te zijn op hitte(golven)? Adviseur Medische Milieukunde Fedor Gassner vertelde daar meer over. Door lokale integrale hitteplannen te maken kunnen gemeenten met de toenemende hitte in Nederland omgaan. Daarbij is er aandacht nodig voor een goede samenwerking tussen het fysieke en het sociale domein.
Het deskundigenpanel reflecteerde samen met Job Zwaal op hittestress met aansprekende voorbeelden vanuit hun praktijk. Er was ruimte voor gesprek in twee rondes van workshops of speeddates met thema’s zoals:
- Crisisperspectief (Frank van Wijk)
- Traject lokaal hitteplan (Chantal Bos)
- Samenwerking fysiek en sociaal domein (Laurens Miltenburg en Anke Abbink)
- Subsidiemogelijkheden bij provincie Utrecht (GALA/SPUK)
- Bereiken van kwetsbare groepen (Lilian Wolters)
- Aan de slag gaan met een lokaal hitteplan (Nienke Sluis; Fedor Gassner)
Het deskundigenpanel bestond uit: Serge Heijnen, beleidsambtenaar Gezondheid gemeente Vijfheerenlanden; Cecilia Wout, coördinator Vrijwilligersmanagement District Gooi & Utrecht Rode Kruis; Monique Enthofen, locatie manager Verzorgingshuis Het Enkhuis Soest.
Over onder andere het voorbereiden op een toekomst met meer dementie, en het voorkómen van stijging in aantal mensen met dementie.
Nicolette Rigter, directeur Publieke Gezondheid van GGD regio Utrecht, heet de 80 aanwezigen (gemeenten en diverse zorg- en welzijnspartners) van harte welkom bij het kennisatelier ‘Samen-leven met dementie’, georganiseerd door het kUS en GGDrU. Dementie is een thema dat de komende jaren meer aandacht vraagt van ons allemaal. Op deze dag werd besproken hoe we ons goed kunnen voorbereiden op een toekomst en een samenleving waarin meer mensen met dementie leven.
Diverse sprekers, waaronder ervaringsdeskundige Christa Reinhoudt, Jean Pierre Wilken, lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij de Hogeschool Utrecht en Mariëtte Pennarts, wethouder volksgezondheid in gemeente Woerden, deelden kennis en ervaringen met het publiek.
Na afloop van de plenaire zitting werden diverse workshops aangeboden om gelegenheid te bieden al debatterend de diepgang op te zoeken. Woonzorg voor ouderen, dementie bij oudere migranten, preventie en leefstijl om dementie te voorkomen en het dagelijks leven met dementie waren workshops waaruit gekozen kon worden.

Contact met team Onderzoek?
Heb je zelf een idee voor een bijeenkomst? Neem contact op met Carolien Plevier.
Mail Carolien Plevier