Bijeenkomsten
Leren, groeien en bloeien
Het belangrijkste van alles binnen de kennis- en adviesrol van GGDrU: we doen het samen. Samen met onze inwoners en partners zijn we op reis, waarbij we leren en groeien, steeds aangepast aan de behoeften van onze inwoners. We staan klaar om onze kennis en ons advies in te zetten voor een veilige en gezonde toekomst, waarin elke gemeente en elke inwoner kan floreren.
Dit doen we actief door aan te sluiten op bijeenkomsten. En ook door zelf ‘kennisateliers’ te organiseren waarbij wetenschap, praktijk, beleid én inwoners gezamenlijk kennis delen en zo samen te werken aan de gezondheid van onze inwoners.
Tijdens een kennisatelier gaan we het gesprek aan over één centraal thema. We ontmoeten elkaar op locatie. Tijdens deze bijeenkomsten worden actuele inzichten vanuit wetenschap, praktijk, beleid en ervaringsdeskundigheid gepresenteerd.
Met elkaar gaan we aan de slag met interactieve workshops, diagloogsessies of speeddates. Op die manier versterken we de professionele samenwerking en netwerken tussen (zorg)professionals en draagt bij aan een integrale aanpak van gezondheid tussen ketenpartners zoals gemeenten, kennisinstituten en zorg- en/of welzijnsorganisaties.
Afgelopen bijeenkomsten
Vertrouwen is het belangrijkste aspect van de begeleiding. Als we vertrouwen hebben, kunnen we langzaam gaan kijken waar de ouder en het kind behoefte aan hebben.
— Miranda van der Bruggen, centrale zorgverlener GGD regio Utrecht.
Op maandag 10 juni 2024 organiseerde GGD regio Utrecht een kennisatelier over de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht. Ruim 80 professionals vanuit gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen, jeugdgezondheidszorg, JOGG, gezondheidsbevordering, paramedici en buurstsportcoaches kwamen samen tijdens dit kennisatelier.
Nelleke de Vos presenteerde cijfers van de huidige situatie in de regio Utrecht. 1 op de 10 kinderen heeft overgewicht en kinderen van ouders met een lagere sociaal-economische positie worden harder geraakt. Nelleke pleitte om niet te focussen op leefstijl, maar de achterliggende factoren van overgewicht.
Leandra Koetsier lichtte het onderzoek achter de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht toe. Ze liet ons zien naar welke inhoudelijke en implementatiecomponenten onderzoek is gedaan en benadrukte het belang om te gaan monitoren op gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven i.p.v. biomedische indicatoren, zoals de BMI.
Lotte Veul nam ons tot slot mee door de pilot, samen met de centrale zorgverleners, Miranda van der Bruggen en Dorien Streppel. Daarbij lieten ze zien hoe belangrijk het is om collectieve preventie te koppelen aan de ketenaanpak om overgewicht te voorkomen, met een aantal mooie voorbeelden om te focussen op de achterliggende oorzaken van overgewicht.
Op 20 november 2023 organiseerde GGD regio Utrecht een kennisatelier over Kansrijke Start. Wat betekent een goede, levensbrede ondersteuning vanaf het allereerste begin van iemands leven en wat levert samenwerking hierin op?
‘Samenwerken aan Kansrijke Start vraagt ook om betere samenwerking in de regio, omdat zowel de kennis, als de financiën, als de uitvoering over de grenzen van gemeenten heen gaat.’
— Martijn Beek, wethouder gemeente Veenendaal
Ruim 100 professionals vanuit gemeenten, ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg, kraamzorg, verloskundigenpraktijken en welzijnsorganisaties, maar ook vertegenwoordigers van inwoners uit de regio kwamen samen tijdens dit kennisatelier. Prof. dr. Eric Steegers vertelde over het noodzakelijke samenspel tussen al deze professionals. GGD regio Utrecht gaf inzicht in hoe Kansrijke Start ervoor staat in regio Utrecht. De deelnemers kregen daarna praktische voorbeelden aangereikt over hoe zij makkelijker en beter kunnen samenwerken.
Een avond die eraan bijdraagt dat de regio Utrecht kansrijker wordt voor de allerkleinsten!
Geplande bijeenkomsten:
Kennisatelier ‘Chillen of Drillen’ op 7 oktober 2024
Werk je met jongeren in het onderwijs of ben je betrokken bij advisering, beleid of behandeling van problemen met mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 25 jaar? Kom dan naar het kennisatelier Chillen of Drillen: Versterken mentale gezondheid jongeren 12-25 jaar van GGD regio Utrecht op maandag 7 oktober 2024!
Inzichten delen
Ontdek welke factoren een rol spelen bij stress bij jongeren en hoe we deze kunnen aanpakken. Tijdens het kennisatelier delen experts hun inzichten over de psychologische, sociale en educatieve aspecten van stress. Marloes Kleinjan, bijzonder hoogleraar (Universiteit Utrecht), en Margot Peeters, universitair hoofddocent (Universiteit Utrecht), vertellen over de opbrengsten van het onderzoeksproject Mentaal Kapitaal van de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal.
We organiseren meerdere workshops over onder andere:
- partnerschap tussen ouders en school
- sensitief doceren
- de samenwerking tussen school, ouders, jongeren en professionals
- in gesprek gaan over schoolverzuim
- project Mentaal Kapitaal en stress-sensitief werken
We nemen ook de huidige maatschappelijke normen en waarden over presteren en excelleren, gecombineerd met het huidige onderwijssysteem, onder de loep.
Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden met praktijkvoorbeelden, interactieve workshops en nieuwe mogelijkheden om samenwerkingen te versterken. Een uitgelezen kans om te netwerken met collega’s uit zowel het onderwijs, jeugdprofessionals, beleid en onderzoek!
Wanneer en waar?
Datum: maandag 7 oktober 2024
Tijd: 15.00-17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Locatie: GGD regio Utrecht, De Dreef 5 in Zeist
Parkeren kan in onze parkeergarage van De Dreef 5 of in de wijk.
Voor wie?
Het kennisatelier is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig zorg draagt voor het welbevinden van jongeren in het voortgezet onderwijs en mbo in de regio Utrecht.
Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 oktober via het formulier op Kennisateliers – GGDrU.
We zien je heel graag op maandag 7 oktober bij het kennisatelier Chillen of Drillen: Versterken mentale gezondheid jongeren 12-25 jaar!
Contact met team Onderzoek?
Heb je zelf een idee voor een bijeenkomst? Neem contact op met Carolien Plevier.
Mail Carolien Plevier