Ketenaanpakken
In een ketenaanpak werken verschillende partners samen om kwetsbare doelgroepen te signaleren, screenen en interventies te bieden op diverse gebieden. Samen met gemeenten en zorgverzekeraars werken we intensief samen om landelijk opgestelde gezondheidsdoelen te vertalen naar regionale en lokale aanpak. Vanuit onze coördinerende functie brengen we de betrokkenen uit de verschillende domeinen samen op de 5 ketenaanpakken.
Dit doen we met een brede blik op het bevorderen van gezondheid, ook wel ‘Health in all Policies’ genoemd, en is altijd domeinoverstijgend op het snijvlak van het sociaal domein, medisch domein en welzijn. Want er is al veel aanbod en samenwerking binnen gemeenten en zorgaanbieders in onze regio, maar de kunst van een sterke ketenaanpak is het goede aanbod behouden en te zorgen voor een naadloze aansluiting tussen de samenwerkingspartners. De brug bouwen we samen met onze samenwerkingspartners; hoe weten we elkaar te vinden als professionals, hoe bereiken we inwoners en hoe hebben we overzicht van het aanbod binnen de ketenaanpakken.
‘De inrichting van een regionale ketenaanpak vraagt om een bundeling van kennis en goede samenwerking tussen het sociaal en medisch domein. GGDrU heeft een bestaande adviserende brugfunctie en kan vanuit een onafhankelijke en begeleidende positie deze aanpak begeleiden zodat het sociaal en medisch domein dezelfde taal leren spreken en de kaders voor de ketenaanpak worden vormgegeven. Door gezamenlijke doelen te formuleren en concrete samenwerkingsafspraken te maken zetten we in een korte periode grote stappen voorwaarts. GGDrU streeft hierbij naar een inrichting van de ketenaanpak die effectief, lerend en vanuit het netwerk duurzaam ingericht is.‘
– Meike de Haas, Arts Maatschappij + Gezondheid, programmaleider ketenaanpak overgewicht kinderen
Voor iedere ketenaanpak is een handreiking opgesteld met daarin beschreven wat de rollen en taken zijn voor gemeenten.
- Handreiking Kansrijke Start
- Handreiking Valpreventie
- Handreiking Kind naar Gezonder Gewicht
- Handreiking Welzijn op Recept
- Handreiking Gecombineerde leefstijlinterventie Volwassenen
Met partners in het sociaal- en zorgdomein willen we het aantal valincidenten onder 65-plussers verlagen. In de handreiking van deze ketenaanpak is overzichtelijk weergegeven dat zowel het sociaal domein als het zorgdomein hierin een belangrijke taak hebben. Samenwerking is daarin noodzakelijk, maar in praktijk niet altijd even makkelijk. De wil om samen te werken is aanwezig, maar andere werkwijzen, cultuur en belangen maakt het in de praktijk soms nog lastig. Daarnaast voorkom je valpartijen niet met een quick-fix door deel te nemen aan een cursus, maar hangt het ook samen met bijvoorbeeld medicatiegebruik, zicht, voeding, en structureel sporten en bewegen van een 65-jarige. Dit maakt dat je integraal moet samenwerken om een goede ketenaanpak te realiseren.
- Anouk Morgenstern
Om daadwerkelijk het aantal valincidenten te gaan verlagen, is ook regionaal werken belangrijk. Zo ontvangen inwoners ook zorg in de regio, maken inwoners ook gebruik van aanbod bij buurgemeenten, en heeft elke gemeente dezelfde lokale opdracht. Regionaal samenwerken en van elkaar leren is daarmee efficiënter, verbeterd ieders lokale aanpak, en is nodig om de gehele keten sluitend vorm te geven.
- Wil je lokaal starten of je lokale ketenaanpak optimaliseren? Lees ook onze handreiking met goede lokale ideeën en voorbeelden in regio Utrecht.
- Wil je regionaal de samenwerking versterken? Lees onze checklist met concrete aandachtspunten.
Meer informatie wat de GGD voor jouw situatie kan betekenen? Neem contact op met Anouk Morgenstern.
Elk kind verdient een goede start in het leven. Deze start begint al vóór de geboorte, zelfs vóór de bevruchting. De eerste 1000 dagen van een kind zijn heel belangrijk. Als een kind in deze periode te maken heeft met stress, slechte voeding, roken of mishandeling, kan het later problemen krijgen. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke problemen zijn.
Vanuit Samen Sterker Eemland is de regionale samenwerking Kansrijke Start gestart. GGDrU begeleidt dit proces van sluitende ketenzorg met het belangrijkste doel om door goede en brede samenwerking alle kinderen een gezonde, veilige en kansrijke start te bieden. Wij streven ernaar dat (aanstaande) gezinnen in een kwetsbare situatie vroegtijdig de gewenste hulp en/of zorg dichtbij huis krijgen. Ook zetten we ons in voor het gezond zwanger worden. Door regionale samenwerking van professionals en gemeenten delen we kennis, signaleren we knelpunten en komen we tot nieuwe domeinoverstijgende ideeën. Hierbij staan gezinnen in een kwetsbare situatie centraal. Dit verbetert de gezondheid van jonge inwoners, helpt om zorgkosten te verlagen én het verhoogt het werkplezier van de betrokken ketenpartners.
Lidewij Warris, regiocoördinator Kansrijke Start Eemland: ‘Er ligt al een mooie basis in deze regio om met elkaar aan de slag te gaan. Zo gaan we als pilot de Zorgpadentool voor de geboortezorg invullen in twee gemeenten. Indien deze goed bevalt, verbreden we dit naar de rest van de regio om verbinding tussen medisch en sociaal domein te versterken. Daarnaast hebben de gemeenten in Eemland gezamenlijk besloten om te investeren in een online opvoedcursus (Ouders Inc.). Hiermee spelen ze in op de behoefte van jonge ouders om meer handvaten te krijgen bij het ouderschap. Daarnaast zal er ook de digitale applicatie ingekocht worden die zich richt op ouders met een lage sociaaleconomische status en laaggeletterde ouders. De app is beschikbaar in vijf talen. Zo dragen de gemeenten in Eemland bij aan een goede basis voor álle ouders en een kansrijke start voor álle kinderen.’
De ketenpartners:
- Gemeenten in regio Eemland
- Meander Medisch Centrum
- Verloskundigen Samenwerkingsverband Viva
- Coöperatie VIDA (1e lijn verloskundigen)
- Kraamzorg samenwerkingsverband Amersfoort
- GGZ: MetMaya, Molemann
- Informeel domein: Humanitas, Buurtgezinnen, Stichting Present
- GGD regio Utrecht
- Huisartsen Eemland
- Zorgverzekeraar Zilveren Kruis
Heb je vragen over de ketenaanpak Kansrijke Start?
Neem contact op met Lidewij Warris.