Doorverwezen door de IND voor een onderzoek naar tuberculose (tbc)

This page is about tb-screenings for immigrants and expats. Are you an immigrant or expat in the Utrecht region/province? Click on ‘Translate’ at the top of this page and choose ‘Engels’ from the list to read this page in English (or your preferred language).

Heb je een brief gekregen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) voor een tbc-onderzoek? Maak een afspraak bij Team Tuberculose-bestrijding van de GGD. 

GGD regio Utrecht is er voor inwoners van regio Utrecht. Woon je ergens anders? Kijk op www.ggd.nl waar je terecht kunt. 

Op de website van de IND zie je of jouw nationaliteit een vrijstelling heeft. Je hoeft dan geen tbc-onderzoek te ondergaan.

Heeft jouw nationaliteit geen vrijstelling? Meld je dan aan. Je krijgt van ons een brief met een tbc-afspraak. Meld ieder gezinslid apart aan voor het onderzoek.
Klik hier voor de landen met een tbc vrijstelling.

Dit neem je mee naar de afspraak 

Het onderzoek bij de GGD kost geld. Soms betaalt de zorgverzekering. Bel je zorgverzekeraar voor meer informatie of check je polis. Bekijk hier de kosten

Let op: je kunt alleen een afspraak maken als je in Nederland bent. Je kunt alleen een afspraak maken binnen nu en twee maanden.

Welk onderzoek krijg je?

Volwassenen (18 jaar en ouder)

  • We maken een foto van je longen om te zien of je tuberculose hebt
  • Kom je uit een land waar veel tuberculose voorkomt? Dan bieden we je een vervolgonderzoek aan. Hieronder lees je daar meer over.

Kinderen

  • Kinderen onder de 18 jaar krijgen meteen een huidtest (Mantoux-test). Als de huidtest en een aanvullend bloedonderzoek positief zijn, volgt nog een longfoto.

Ik kom uit een land waar tbc veel voorkomt

Als je uit een land komt waar tbc veel voorkomt, adviseren wij om je ook te laten testen op een tuberculose-infectie, of ‘vervolgonderzoek’. Dit onderzoek op een tbc-infectie gebeurt met een Tuberculine-test. Dit gebeurt op dezelfde dag als het onderzoek met de röntgenfoto.

Hoe werkt het onderzoek?

Bij de tuberculine huidtest spuit een GGD-medewerker een klein beetje vloeistof in je onderarm. Na 3 dagen moet je terugkomen, dan kijken we of de huid reageerde op de vloeistof. Hiervoor hoef je niet te betalen.

  • Als je huid niet reageert op de vloeistof, hoef je niet verder onderzocht te worden.
  • Als je huid wel reageert op de vloeistof, zoals een bultje, dan kun je besmet zijn met tbc. Dan doen we een bloedtest. De kosten voor de bloedtest worden ingediend bij je zorgverzekering.

Als je niet onderzocht wil worden met de tuberculine huidtest, kunnen we röntgenfoto’s maken van je longen. Je wordt dan elke 6 maanden uitgenodigd voor een röntgenfoto, voor een periode van 2 jaar. Als je liever deze optie hebt, laat dit dan aan ons weten op de dag dat je voor de longfoto komt.