Maternale griepvaccinatie

Sinds 16 december 2019 maakt de maternale kinkhoestvaccinatie deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit wordt uitgevoerd door de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD. De JGZ neemt vanaf het najaar 2023 ook de maternale griepvaccinatie van zwangere vrouwen zonder medische indicatie over van de huisarts. Deze vaccinatie vermindert het risico op ernstige gevolgen van een besmetting met het griepvirus, zowel voor de zwangere zelf als voor de baby. 

Alle zwangeren zijn geïndiceerd voor de maternale griepvaccinatie als zij in het griepseizoen (van 15 oktober tot 1 maart) minimaal 22 weken zwanger zijn. Zwangeren zonder medische indicatie voor een griepvaccinatie kunnen verwezen worden naar de JGZ. 

Zwangeren met een medische indicatie voor een griepvaccinatie gaan hiervoor in principe naar de huisarts. Als de zwangeren toch wensen de griepvaccinatie bij de JGZ te halen, dan is dat mogelijk in overleg met de huisarts. Belangrijk daarbij is dat de griepvaccinatie niet onnodig wordt uitgesteld tot de 22e zwangerschapsweek als dat de gezondheid van de zwangere kan benadelen. 

Ben je als professional betrokken bij vaccinaties omtrent zwangerschap? Hieronder vind je alle informatie voor de uitvoering, zoals de richtlijnen, e-learning en vragen en antwoorden. Ook vind je hier een link naar de webshop voor het nabestellen van voorlichtingsmateriaal. 

Contact

Voor vragen kun je mailen naar:

zwanger@ggdru.nl