Campagne Nee tegen vapen
Op 12 mei is de campagne Nee tegen vapen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gestart. De campagne is erop gericht om ouders van jongeren tussen de 12 en 16 jaar te informeren over de schadelijkheid van vapen. En om tijdig met hun kind(eren) te praten over vapen en samen ‘nee’ te zeggen tegen vapen. GGD regio Utrecht doet mee met deze campagne en deelt het campagnemateriaal met gemeenten, scholen en andere organisaties.

Mediacampagne: 12 mei tot en met 8 juni en najaar 2025
De mediacampagne is gericht op bewustwording door te informeren over de schadelijkheid van vapen. De campagne is online te zien en te horen op de radio. In het najaar volgt een campagne gericht op jongeren zelf, om hen aan te moedigen ‘nee’ te zeggen tegen vapen. Dan is ook de nationale online ouderavond over vapen. De exacte datum wordt binnenkort bekendgemaakt.
Kwart van de jongeren in regio Utrecht heeft ooit gevaped
Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd (2023) blijkt dat 26% van de jongeren uit klas 2 en 4 uit de regio Utrecht ooit een vape heeft geprobeerd. 7,9% vapet wekelijks. In klas 4 is dat zelfs 12%. Dat is zorgwekkend. Vapen is namelijk niet onschuldig: het is giftig, verstoort de hersenontwikkeling en is supersnel verslavend.
Ondersteuning door GGD regio Utrecht
Scholen en gemeenten in de regio Utrecht hebben een belangrijke taak te vervullen. De adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD regio Utrecht (GGDrU) kunnen scholen, gemeenten, welzijnsorganisaties, horeca en (sport)verenigingen ondersteunen bij projecten over vapen en roken. In verschillende gemeenten werken de adviseurs gezondheidsbevordering al aan projecten om vapen en roken te ontmoedigen. Denk daarbij aan de organisatie van ouderavonden en het aanbieden van deskundigheidsbevordering voor professionals. Kijk voor meer informatie op: Gezondheidsbevordering – GGD Regio Utrecht | GGDrU
Waarom deze campagne?
Jongeren weten meestal wel dat vapen slecht voor je is, maar toch doen ze het. Daarom spelen ouders een cruciale rol bij de keuzes die hun kind maken. Ouders hebben namelijk meer invloed dan ze zich realiseren. Ook al vinden ze het soms lastig het gesprek over vapen aan te gaan met hun kind. Om ouders hierbij de ondersteunen, vinden zij op www.neetegenvapen.nl informatie en feiten over vapen en tips om het gesprek met hun kind aan te gaan.