23 mei 2024

Campagne We zijn zelf het medicijn opnieuw van start

Uit onderzoek blijkt dat tot 30% van de gevallen van dementie in de toekomst te voorkomen is als we gezonder gaan leven. Met de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ vraagt GGD regio Utrecht in mei en juni opnieuw aandacht voor de invloed van leefstijl op dementie. Vorig jaar deden ruim 40 organisaties mee. Dit jaar hebben tot nu toe ruim 30 organisaties zich aangemeld.

Banner verklein de kans op dementie
Hier foto plaatsen

Tot 30% van de gevallen van dementie is te voorkomen

De campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ is gebaseerd op drie leefstijladviezen: 

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje) 
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, geen alcohol, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Je kunt zelf veel doen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Helaas is niet elk ziektegeval te voorkomen, maar uit onderzoek blijkt dat tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is door een gezonde leefstijl. 

Blijf nieuwsgierig

Hersenen blijven fit als ze regelmatig getraind worden. Ze moeten aan het werk blijven om gezond te blijven. Door nieuwe dingen te doen en te zien, iets te leren, een hobby te hebben maar ook door vrienden te zien.

Eet gezond

Gezond eten is veelzijdig eten. En dan vooral veel groenten, veel fruit en niet te veel (ongezonde) vetten en suikers. Een bewezen gezond dieet is een mediterraan dieet. Dit zijn maaltijden met veel verse groenten en fruit, peulvruchten, olijfolie, noten en zaden.

Beweeg regelmatig

Voor gezonde volwassenen tussen de 18 en 64 jaar is het belangrijk minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om 2 keer in de week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Eén manier om aan de 150 minuten per week te komen is om vijf dagen per week een half uurtje te bewegen: wandel stevig door of zet de ondersteuning van je elektrische fiets uit.

Begin zo vroeg mogelijk

Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Door gezonder te leven, verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. 

Meer informatie

We zijn zelf het medicijn is een campagne van GGD regio Utrecht samen met gemeenten en zorg- en maatschappelijke organisaties in de regio Utrecht. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, heeft GGDrU campagnematerialen beschikbaar gesteld, zoals posters, berichten voor sociale media, animaties voor (wachtkamer)schermen en flyers in verschillende talen. De campagne is ontwikkeld door het Alzheimer Centrum Limburg, onderdeel van Maastricht University. 
 
Meer informatie over de campagne en activiteiten in de regio Utrecht kun je vinden op: www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/regio-utrecht