Let op, teken zijn weer actief!
Op een zonnige dag gaan we graag naar buiten: naar het bos, de duinen, het park, of gewoon de eigen tuin. Daar kun je met name vanaf maart tot en met oktober teken tegenkomen. Bijvoorbeeld tussen hoog gras, of bij dode bladeren in de buurt van bomen en struiken. Teken kunnen ziekten overdragen. Controleer jezelf of anderen daarom op tekenbeten wanneer je in het groen bent geweest.
Hoe controleer ik mezelf of anderen op teken?
Controleer jezelf of anderen op een systematische manier op teken: eerst je kleding, dan je lichaam. Met behulp van een spiegel kun je de achterkant van je lichaam controleren. Let extra goed op warme plekken, zoals je oksels, navel en knieholtes. Als je een teek ziet, verwijder deze dan meteen met een puntig pincet of tekenverwijderaar. Noteer tot slot de tekenbeet in je agenda en houd je gezondheid gedurende 3 maanden in de gaten. Ga bij klachten naar de huisarts.
Lees meer over het verwijderen van tekenbeten en waar je daarna op moet letten op de website van het RIVM of download en print de deurhanger (pdf).
Wist je dat
- Teken het liefst op hoog gras of tussen blaadjes op de grond zitten? Ze kunnen vervolgens over je lichaam lopen om een goed plekje te zoeken. Teken vallen dus niet uit de boom.
- In Nederland gemiddeld 1 op de 7 teken besmet is met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken?
- Jaarlijks in Nederland zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen worden? Daarvan leidt ongeveer 1 op de 50 tekenbeten tot de ziekte van Lyme.
- Er nog geen vaccin bestaat tegen de ziekte van Lyme, maar je je wel tegen teken kunt beschermen?
Meer informatie
Wil je meer weten over teken, hoe je tekenbeten kan voorkomen en hoe je ze kan verwijderen als je toch wordt gebeten? Raadpleeg dan de Week van de Teek (22 t/m 26 april), Hoe verwijder je een teek? (RIVM) en de algemene informatie van het RIVM over Tekenbeten.
Werk je op een basisschool of kinderopvang? Download het informatieblad Met kinderen in het groen? Wanneer je wat aan teken kunt doen van GGDrU.
Voor meer voorlichtingsmateriaal zoals posters en folders, zie Voorlichtingsmateriaal (RIVM).