21 maart 2024

Mazelen in Nederland: kan ik mijn kind eerder laten vaccineren?

GGD’en in heel Nederland krijgen sinds de mazelenuitbraak in de regio Eindhoven meer vragen van ouders over de BMR-vaccinatie. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. Ook bij GGD regio Utrecht neemt het aantal telefoontjes over mazelen en eerder vaccineren toe. We begrijpen dat je je door het nieuws misschien zorgen maakt. Op dit moment is er geen mazelenuitbraak in onze regio. We houden dit goed in de gaten.

Hier foto plaatsen

Kan ik mijn kind eerder laten vaccineren?

Nee, de BMR-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) beschermt het beste als je kind deze krijgt rond de leeftijd van 14 maanden. Zolang er geen uitbraken zijn in de regio, is het niet nodig om de vaccinatie op jongere leeftijd aan te bieden.

Is je kind ouder dan 14 maanden (en onder de 18) en nog nog niet gevaccineerd tegen mazelen? Bel Jeugdgezondheidszorg GGD regio Utrecht voor de afspraakmogelijkheden. Telefoonnummer: 033-460 00 46.

Is er een vaccin tegen alléén mazelen?

Nee, het vaccin beschermt tegen 3 ziektes: bof, mazelen en rode hond. Dit heet de ‘BMR-vaccinatie’. Het afweersysteem van een gezond kind kan deze vaccinatie goed verwerken.

Meer informatie over mazelen