Mpox
Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Mpox werd voorheen ook wel monkeypox of apenpokken genoemd.
Wat zijn de symptomen van mpox?
De verschijnselen van een besmetting met mpox lijken op die van een besmetting met pokken, maar mpox verloopt in het algemeen veel milder. Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn. Na het indrogen van de pokken blijven korsten over die na 2-3 weken van de huid afvallen. Het is mogelijk dat pokken littekens achterlaten op de huid.
Meer algemene klachten bij mpox zijn:
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- gezwollen lymfeklieren
- rillingen
- moeheid
Bij sommige mensen begint mpox met algemene klachten en krijgen zij daarna pokken, bij anderen is het andersom. In de uitbraak van 2022 zagen we bij een aantal patiënten proctitis, een pijnlijke ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm (het laatste deel van de darm). Soms is proctitis de enige klacht.
Vaccinatie
Nauwe contacten van personen met een bewezen mpox-infectie kunnen worden gevaccineerd. Vaccinatie tegen mpox is op dit moment niet beschikbaar voor reizigers.
Vaccinatie werd tot 2023 aangeboden aan doelgroepen met het hoogste risico op het verkrijgen en verspreiden van mpox. De effectiviteit van de vaccinatie lijkt onveranderd. Op dit moment is er geen sprake van een nieuwe vaccinatiecampagne.
Reisadvies
De mpox-uitbraak heeft op dit moment geen invloed op de huidige reisadviezen naar Afrika. Er zijn geen specifieke reisadviezen van kracht.
Voorkomen van besmettingen
Als je denkt dat je besmet bent met mpox is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. Dit geldt ook als je (seks)partner misschien besmet is.
Meer over mpox
Mpox (apenpokken) | RIVM
Vragen en antwoorden mpox (apenpokken) | RIVM