26 april 2023

Mpox (eerder ook monkeypox/apenpokken genoemd)

Mpox is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar het verspreidt zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar de klachten kunnen wel erg vervelend zijn. Daarom is het goed om alert te zijn.

Wat moet je doen?

  • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met de GGD. Ook als je twijfelt.
  • Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met mpox? Dan geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact. Personen die risicocontact hebben gehad, krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD.
  • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met de GGD. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of rond de anus, penis of vagina.

Heb je mpox? 

Dan blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Dit is het geval als alle korsten van de huid zijn afgevallen. Als er sprake is van pijn in de darmen dan moet deze klacht ook voorbij zijn. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven. Er zijn aanwijzingen dat het virus ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in het sperma blijft, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het verdwijnen van de huidwondjes condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).

Wat doet de GGD?

De GGD test mensen die misschien met het virus zijn besmet. Ook wordt er een soa-test afgenomen. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek en word je gebeld door een GGD medewerker. Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat je een risicocontact bent van iemand met mpox dan neemt de GGD ook contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vaccinatie van de hoogrisicogroep

Vaccinatie is één van de manieren om de uitbraak van mpox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. In het najaar van 2022 is er een vaccinatiecampagne geweest om hoog risicogroepen te vaccineren.

Vanaf 8 mei begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox. Kijk op de website van MantotMan of je in aanmerking komt voor een vaccin en het maken van een afspraak.

Kijk voor extra informatie over mpox op de website van het RIVM en naar de veelgestelde vragen over mpox de website van Soa Aids Nederland: Antwoord op je vragen over mpox.

Heb je vragen over het monkeypox-virus of heb je klachten die hier mogelijk bij kunnen passen, neem dan contact op met de GGD.

Foto: ANP