Lopende onderzoeken
Verdiepend onderzoek
Om het verhaal achter de cijfers te ontrafelen zetten we in op verdiepend onderzoek, zodat we zicht krijgen op mechanismen waarop gezondheidsachterstanden ontstaan en evalueren we interventies en aanpakken op impact. Denk hierbij aan onderzoek op het gebied van leefstijl, leefomgeving, infectieziekten, seksuele gezondheid en (mentale) gezondheid van de jeugd.
Actuele onderzoeken
Hieronder lichten we een aantal van onze lopende onderzoeken uit:
Dit onderzoeksproject werkt aan een concrete tool/instrument wat gemeenten ondersteunt bij het monitoren van hun ketenaanpak valpreventie. Gemeenten weten vaak onvoldoende hoe zij effectief de ketenaanpak valpreventie kunnen monitoren in samenwerking met het medisch domein. Dat maakt dat zij onvoldoende zicht hebben op de opbrengsten van de ketenaanpak en onvoldoende aanknopingspunten hebben om de ketenaanpak te optimaliseren. Met dit door ZonMw gehonoreerde project wil GGDrU gemeenten hierin ondersteunen. Hoe kan een gemeente hun inzet op de ketenaanpak valpreventie zo makkelijk en effectief mogelijk monitoren?
Doel
Komen tot een concreet instrument waar gemeenten zelfstandig gebruik van kunnen maken om de ketenaanpak valpreventie met het sociaal en medisch domein te monitoren op input, output en korte termijn outcome doelstellingen. Daarbij staan we expliciet stil bij knelpunten die gemeenten momenteel ervaren bij het invullen van o.a. de jaarlijkse monitor vanuit het RIVM voor gemeenten en de registratietool van VeiligheidNL.
Aanpak
Om te komen tot een passende instrument zal worden samengewerkt met en input opgehaald worden bij gemeenten en toekomstige gebruikers. Op deze wijze borgen we dat het instrument aansluit, de juiste gegevens verzameld tot een beeld, de gemeente hieruit conclusies kan trekken én dat het instrument aansluit bij de praktische invulling en beleving van gemeenten en partners in de praktijk. Daarbij maken we tevens gebruik van collega’s binnen de GGDrU die reeds de aanpak monitoren of coördineren in gemeenten en/of subregio’s.
In samenwerking met gemeenten in regio Lekstroom ontwikkelen en testen we het instrument. Daarna brengen we het instrument onder de aandacht bij de andere gemeenten in onze regio.
Looptijd
Het project loopt van februari 2025 tot maart 2026.
Samenwerkingspartners
De gemeenten in regio Lekstroom (Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Lopik en Vijfheerenlanden) nemen deel in de klankbordgroep van het project. Met eindgebruikers uit deze gemeenten (zoals fysiotherapeuten en buurtsportcoaches) wordt samengewerkt om te borgen dat het instrument ook bruikbaar is in de praktijk.
Financiering
Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd oor ZonMw: projectnummer 10690022450017.
Ontmoetingsplekken in de wijk, waar bewoners kunnen participeren en elkaar kunnen ontmoeten, dragen bij aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden, het versterken van de sociale cohesie én een gezonde fysieke leefomgeving. Dit door ZonMw gehonoreerde onderzoeksproject richt zich op het identificeren van de werkzame elementen in wijkontmoetingsplekken, specifiek voor vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond en tienermeiden (tussen de 12 en 18 jaar). Hoe kunnen ontmoetingsplekken in kwetsbare wijken beter voldoen aan de specifieke behoeftes van deze doelgroepen?
Hier vind je meer informatie over het onderzoek Ontmoeting in de wijk.
Wonen in een nieuwbouwwijk brengt vele uitdagingen en kansen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je prettig kunt wonen en dat er gezonde sociale structuren ontstaan in nieuwbouwwijken? Het project Bouwen aan een gezonde gemeenschap bouwt voort op eerder opgedane kennis en past deze toe in de nieuwe Utrechtse stadswijk Cartesius. Hierdoor doen we praktische kennis op die we vervolgens kunnen verspreiden en kunnen inzetten voor bijvoorbeeld grote ruimtelijke (nieuwbouw)opgaven in de regio Utrecht.
‘Samen met onze partners bouwen we aan een Gezonde Gemeenschap. Geen theorie, maar echt samen doen en monitoren.’
Job Zwaal, directeur GGD regio Utrecht
Hier vind je meer informatie over het onderzoeksproject Bouwen aan een gezonde gemeenschap.
Net als bij jongeren spelen ook bij volwassenen veel gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door chronische stress. Een groot deel van de klachten waarmee mensen bij de dokter komen heeft hier mee te maken. Arts Maatschappij en Gezondheid Liesbeth Meuwissen en een arts van Pharos ontwikkelden een praatplaat om artsen bij te staan om stressklachten begrijpelijker te maken voor patiënten.
Hier vind je meer informatie over het onderzoek Begrijp je stress.
In januari is Ines Figaroa, infectieziekte-epidemioloog bij team Infectieziektebestrijding van GGDrU gestart met een promotietraject naar de relatie tussen een gezonde leefomgeving en milieu-overdraagbare infectieziekten. Dit onderzoek draagt bij aan het verbeteren van de volksgezondheid in de regio en sluit aan bij de ambities van GGDrU op het gebied van infectieziektebestrijding en leefomgeving. Hieronder lees je meer over het doel, de aanpak en de samenwerkingspartners van dit traject.
Doel van het onderzoek
Het doel van dit promotietraject is om de kennis over milieu-overdraagbare infectieziekten, waaronder zoönosen, te vergroten. Specifiek wordt onderzocht hoe de inrichting en het beheer van de leefomgeving kunnen bijdragen aan het beperken van infectierisico’s. De opgedane inzichten moeten leiden tot beter beleid en praktische maatregelen om de volksgezondheid in de regio te verbeteren.
Aanpak van het onderzoek
Het promotietraject bestaat uit meerdere deelstudies verspreid over vier jaar. De eerste studie, inmiddels gestart, betreft een literatuuronderzoek naar bestaande interventies in de leefomgeving die van invloed zijn op milieu-overdraagbare infectieziekten. De implicaties hiervan voor de praktijk worden ook onderzocht. Door het combineren van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen wordt toegewerkt naar toepasbare adviezen voor beleidsmakers en professionals.
Looptijd van het onderzoek
Het onderzoek is gestart in januari en heeft een looptijd van vier jaar.
Samenwerkingspartners
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ines Figaroa, infectieziekte-epidemioloog bij het team Infectieziektebestrijding van GGDrU. Vanuit GGDrU zijn Stijn Raven (Arts Maatschappij + Gezondheid Infectieziektebestrijding) en Fedor Gassner (Adviseur milieukunde) betrokken als dagelijkse begeleiders. Bij het RIVM zijn prof. Ana Maria Roda de Husman en prof. Lapo Mughini Gras betrokken als promotoren.
Financiering
Het promotietraject is een samenwerking tussen GGDrU en het RIVM.
Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met team Infectieziektebestrijding op infectie@ggdru.nl.
We werken hierbij samen met gemeenten in de regio Utrecht, kennisinstituten, (zorg)professionals én inwoners uit de regio. GGDrU is actief binnen de volgende kennisnetwerken in de regio; Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal (RKJGC), de werkplaats sociaal domein (kUS), AMPHI of werkplaats SOMO. Indien mogelijk vragen we voor verdiepend onderzoek aanvullende financiering aan bij ZonMw, RAAK-SIA of NWO.

Vragen aan team Onderzoek?
Stuur een e-mail naar onderzoek@ggdru.nl.
Stuur een e-mail naar team Onderzoek