Lopende onderzoeken
Verdiepend onderzoek
Om het verhaal achter de cijfers te ontrafelen zetten we in op verdiepend onderzoek, zodat we zicht krijgen op mechanismen waarop gezondheidsachterstanden ontstaan en evalueren we interventies en aanpakken op impact. Denk hierbij aan onderzoek op het gebied van leefstijl, leefomgeving, infectieziekten, seksuele gezondheid en (mentale) gezondheid van de jeugd.
Actuele onderzoeken
Hieronder lichten we een aantal van onze lopende onderzoeken uit:
Ontmoetingsplekken in de wijk, waar bewoners kunnen participeren en elkaar kunnen ontmoeten, dragen bij aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden, het versterken van de sociale cohesie én een gezonde fysieke leefomgeving. Dit door ZonMw gehonoreerde onderzoeksproject richt zich op het identificeren van de werkzame elementen in wijkontmoetingsplekken, specifiek voor vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond en tienermeiden (tussen de 12 en 18 jaar). Hoe kunnen ontmoetingsplekken in kwetsbare wijken beter voldoen aan de specifieke behoeftes van deze doelgroepen?
Hier vind je meer informatie over het onderzoek Ontmoeting in de wijk.
Wonen in een nieuwbouwwijk brengt vele uitdagingen en kansen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je prettig kunt wonen en dat er gezonde sociale structuren ontstaan in nieuwbouwwijken? Het project Bouwen aan een gezonde gemeenschap bouwt voort op eerder opgedane kennis en past deze toe in de nieuwe Utrechtse stadswijk Cartesius. Hierdoor doen we praktische kennis op die we vervolgens kunnen verspreiden en kunnen inzetten voor bijvoorbeeld grote ruimtelijke (nieuwbouw)opgaven in de regio Utrecht.
‘Samen met onze partners bouwen we aan een Gezonde Gemeenschap. Geen theorie, maar echt samen doen en monitoren.’
Job Zwaal, directeur GGD regio Utrecht
Hier vind je meer informatie over het onderzoeksproject Bouwen aan een gezonde gemeenschap.
Net als bij jongeren spelen ook bij volwassenen veel gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door chronische stress. Een groot deel van de klachten waarmee mensen bij de dokter komen heeft hier mee te maken. Arts Maatschappij en Gezondheid Liesbeth Meuwissen en een arts van Pharos ontwikkelden een praatplaat om artsen bij te staan om stressklachten begrijpelijker te maken voor patiënten.
Hier vind je meer informatie over het onderzoek Begrijp je stress.
We werken hierbij samen met gemeenten in de regio Utrecht, kennisinstituten, (zorg)professionals én inwoners uit de regio. GGDrU is actief binnen de volgende kennisnetwerken in de regio; Regionale Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal (RKJGC), de werkplaats sociaal domein (kUS), AMPHI of werkplaats SOMO. Indien mogelijk vragen we voor verdiepend onderzoek aanvullende financiering aan bij ZonMw, RAAK-SIA of NWO.
Vragen aan team Onderzoek?
Stuur een e-mail naar onderzoek@ggdru.nl.
Stuur een e-mail naar team Onderzoek