Onderzoeksresultaten
Kennis delen
Vanuit een brede samenwerking op het terrein van onderzoek met regionale kennisinstituten, praktijkorganisaties, gemeenten/provincie en ervaringsdeskundigen komen we tot nieuwe toepasbare inzichten. We werken hiermee aan een betere publieke gezondheidszorg. We maken onze onderzoeksresultaten toegankelijk en toepasbaar. We delen deze kennis met onze ketenpartners en gemeenten tijdens bijeenkomsten, binnen onze netwerken en online.
Hieronder lichten we een aantal van onze onderzoeksresultaten toe:
GGDrU heeft in opdracht van de gemeente Zeist een evaluatie uitgevoerd van de sociale aanpak in de L-flat binnen de buurtaanpak Vollenhove Vooruit.
De sociale aanpak was gericht op het voorkomen van stress en onrust bij de kwetsbare inwoners in de L-flat ten gevolge van een grote renovatie. De samenwerking tussen woningcorporatie Woongoed en team Voor L-kaar was de basis in deze sociale aanpak.
Het evaluatieonderzoek betrof een multi-method aanpak, bestaande uit interviews onder professionals in de buurt, cliëntenteam Voor L-kaar, straatinterviews en kwantitatieve analyse van registratie van Zorgned.
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat deze sociale aanpak als geheel positief is ervaren door bewoners en ketenpartners omdat de werkwijze goed aansloot op de populatie in de flat. De aanpak heeft stress en stapeling van problemen bij kwetsbare inwoners tijdens de renovatie voorkomen. Positieve aspecten van de aanpak zijn: laagdrempeligheid omdat het team in de flat zit, praktische ondersteuning als middel om het vertrouwen van de bewoners te krijgen zodat indien nodig naar intensievere zorg/begeleiding kan worden verwezen en de outreachende aanpak.
‘Voor bewoners van de L-flat is deze aanpak heel waardevol. Dat het team Voor L-kaar in de flat aanwezig is, dat zij actief contact met de inwoners opzoeken en ondersteunen zijn de elementen die deze aanpak werkzaam maken. Door te doen wat inwoners op dat moment nodig hebben zorgt voor een vertrouwensband om van daaruit de grotere problemen op te pakken. Zichtbaar, nabij en met vertrouwen, dat is waar het om draait.’
In 2023 is Amersfoort (gefinancierd vanuit ZonMw-gelden en NPO-gelden) gestart met de ketenaanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’. Binnen de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ wordt overgewicht/obesitas gezien als een symptoom van onderliggende problematiek in het gezin. We zien dat in deze gezinnen vaak sprake is van meervoudige problematiek, met name armoede en complexe opvoedsituaties. Die problematiek is vaak zo groot, dat het gezin er niet aan toekomt om ook nog gedragsveranderingen ten aanzien van een gezondere leefstijl toe te passen. Daarvoor moet eerst de andere problematiek worden aangepakt. De Centrale Zorgverlener (een daartoe opgeleide jeugdverpleegkundige) onderzoekt samen met het gezin welke uitdagingen ze het eerste gaan aanpakken om uiteindelijke meer (mentale) ruimte te krijgen om ook gedragsveranderingen rondom gezond leven toe te kunnen passen. De Centrale Zorgverlener verbindt het gezin aan partners in de wijk die kunnen ondersteunen bij de gekozen uitdagingen, waarna het kind als er (mentale) ruimte is, kan worden doorverwezen naar de GLI om te werken aan een gezondere leefstijl.
Het is enerzijds belangrijk deze gezinnen met overgewicht/obesitas te ondersteunen, tegelijkertijd is het ook belangrijk te voorkomen dat er overgewicht ontstaat bij gezinnen. Binnen Kind naar Gezonder Gewicht wordt gekeken wat de vertaling van de individuele problematiek kan betekenen voor het collectief en andersom. Hierbij wordt nauw samengewerkt met B. Slim en Gezonde School.
Liesbeth Meuwissen, arts Maatschappij en Gezondheid en projectleider Je Brein de Baas?!:
‘Tijdens de coronapandemie zagen wij een enorme toename aan jongeren met somberheids- en stressklachten op ons spreekuur. Door de opgelegde maatregelen zijn deze klachten onder jongeren begrijpelijk en goed verklaarbaar. Deze maatregelen tasten namelijk de basisbehoeften van jongeren om elkaar te ontmoeten aan. Om met deze klachten leren om te gaan hebben we samen met jongeren, docenten en psychologen het lesprogramma Je Brein de Baas?! gemaakt.’
Liesbeth Meuwissen, Arts Maatschappij en Gezondheid en projectleider Je Brein de Baas?!
Het lesmateriaal bevat basale psycho-educatie over de invloed van stress op je lichaam, waarom jongeren zoveel last hebben van de coronamaatregelen en wat zij daaraan kunnen doen. De theorie is weergegeven in korte animatiefilms en bijbehorend lesmateriaal dat jongeren uitnodigt over zichzelf na te denken en er met anderen over te spreken. Op die manier wordt hun isolement verminderd en hun handelingsperspectief vergroot. Het geeft jongeren, docenten en ouders taal om er met elkaar over te praten. Ook na de coronaperiode is het materiaal goed inzetbaar op scholen en zorgt het dat jongeren hun zelfredzaamheid vergroten. Dit sluit aan bij de GGDrU-speerpunten die gaan over het vergroten van de zelfredzaamheid van jongeren.
Het materiaal is zo goed ontvangen door jongeren en scholen dat het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ) financiering heeft geregeld en twee vervolgseries die op eenzelfde manier samen met jongeren gemaakt zijn. Hierbij zijn ook andere GGD’en betrokken. Het resultaat is een lessenserie over de stress door leren Makkelijker Leren en een serie over stress door sociale interacties Gelukkig in de Groep. Alle materialen zijn kosteloos beschikbaar via de website van NCJ. Ze zijn niet alleen voor scholen als lesprogramma te gebruiken, maar ook om individuele jongeren naar te verwijzen vanuit spreekuur of via www.jouwggd.nl.
Heb je een vraag over een onderzoek van GGD regio Utrecht?
Stuur een e-mail naar onderzoek@ggdru.nl.
Stuur een e-mail naar team Onderzoek