27 mei 2024

Doe mee met de Week van de Mentale Gezondheid

Van 3 tot en met 8 juni vindt voor de tweede keer de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid plaats. Een week om meer begrip en bewustzijn te creëren over mentale gezondheid in de samenleving. Deze keer is het thema: Stap een keer in mijn schoenen. GGD regio Utrecht roept iedereen op om mee te doen en de wereld te ervaren vanuit het perspectief van iemand anders.

Hier foto plaatsen

Dat is nodig. Want Nederland staat hoog op de ranglijst van gelukkigste landen, maar het aantal mensen met mentale klachten blijft stijgen. Door in elkaars schoenen te stappen, leren we elkaar begrijpen en ontdekken we wat nodig is om veerkrachtiger te worden.

Wat doen wij?

GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft een kennis- en adviesrol richting gemeenten. GGDrU zet zich dan ook op diverse manieren in om samen met gemeenten en partners bij te dragen aan de missie om de mentale gezondheid van alle inwoners te versterken.

Door onderzoek te doen, krijgen we inzicht in de gezondheid en het welbevinden van onze inwoners. In onze Gezondheidsatlas staan alle informatie en lokale cijfers over mentale gezondheid bij elkaar, zowel van jongeren als van volwassenen.

Ook heeft GGDrU een jongerenpanel. In dit panel zitten jongeren die hun ervaring inzetten bij onderzoeken of projecten. Hierbij kan het gaan om het geven van feedback, het delen van ervaringen, het onderzoek uitvoeren, tot het mee laten ontwikkelen van een tool voor de praktijk.

Al deze informatie geeft beleidsmakers en preventieprofessionals aanknopingspunten om de mentale gezondheid van onze inwoners te versterken.

Inspiratiesessie Richting een mentaal gezonde samenleving: samen werken aan preventie

GGD regio Utrecht organiseert in het kader van de Week van de Mentale Gezondheid samen met het Trimbos-instituut en drie andere GGD’en (GGD Gelderland-Midden, GGD Gelderland-Zuid, GGD Gooi en Vechtstreek) een digitale inspiratiesessie over werken aan een mentaal gezonde samenleving. De online sessie vindt plaats op donderdag 30 mei van 14:30 tot 16:30 uur en is bedoeld voor alle medewerkers van gemeenten en GGD’en die bezig zijn of aan de slag willen met het integreren van mentale gezondheid in lokaal beleid. Is dit iets voor jou? Meld je aan via deze link. 

Kennisatelier Versterken mentale gezondheid jeugd – in het onderwijs

Een mentaal gezonde samenleving begint bij een gezonde jeugd. Daarom organiseert GGDrU in de middag van 7 oktober 2024 een fysieke inspiratiebijeenkomst over het versterken van de mentale gezondheid van de jeugd in het onderwijs. Hierbij wordt ingezoomd op het voorkomen van stress, het omgaan met stress, prestatiedruk en schoolverzuim van jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. De bijeenkomst vindt plaats bij GGDrU in Zeist en is gericht op professionals in het onderwijs die omgaan met jongeren in de genoemde leeftijdscategorie. Houd www.ggdru.nl/kennisatelier in de gaten voor het programma en voor het aanmelden. 

Campagne Hey, het is oké 

GGDrU en een aantal gemeenten doen mee met de landelijke campagne Hey het is oké
Zo worden er activiteiten voor jongeren georganiseerd die gericht zijn op het praten over mentale gezondheid en beginnende mentale klachten. 

Welbevinden op school 

Je goed voelen op school is een voorwaarde om goed tot ontwikkeling te kunnen komen op school. Daarom houdt Jeugdgezondheidszorg van GGDrU in de gaten hoe het met alle leerlingen gaat in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Jeugdarts en -verpleegkundigen hebben korte lijnen met alle scholen. Ook hebben ze één op één contact met de leerlingen die het nodig hebben. Deze leerlingen krijgen advies en worden doorverwezen als dit nodig is. 

Gezond Leven? Check het even!

Op het middelbaar onderwijs wordt gebruik gemaakt van het gezondheidsonderzoek ‘Gezond Leven? Check het Even! Sinds 2017 voert de GGD dit uit op alle scholen voor VO in de regio. De gezondheidscheck is samen met jongeren ontwikkeld en specifiek ontworpen om aan te sluiten bij de behoeften van jongeren. Jaarlijks biedt het aan ruim 22 duizend jongeren tot deskundig advies en begeleiding. Sinds dit jaar is het erkend als goed onderbouwde jeugdinterventie. Daar zijn wij als GGD trots op. Lees meer over dit gezondheidsonderzoek.

Je Brein de Baas?!

Verder kunnen scholen zich laten adviseren bij het versterken van hun schoolbeleid voor Welbevinden door de Gezonde School-adviseurs van de GGD. De lessenserie Je Brein de Baas?! is een laagdrempelige lessenserie waar mentoren van het middelbaar onderwijs gebruik van kunnen maken. Het geeft middelbare scholieren inzicht in de werking van het brein in relatie tot stress en handvatten om er goed mee om te kunnen gaan. Denk hierbij aan goed kunnen leren en omgaan met groepsdynamieken in de klas.   

Sluit ook aan bij de Week van de Mentale Gezondheid 

We hopen dat zoveel mogelijk organisaties aandacht willen besteden aan mentale gezondheid in de week van 3 tot 8 juni 2024. Werk je bij een gemeente, een cultuur- of maatschappelijke organisatie, sport- of jeugdvereniging of in het onderwijs? Doe mee! De volgende websites geven tips en concrete ideeën om uit te voeren.  

Organiseert jouw organisatie een leuke activiteit tijdens deze week? Laat het ons weten en tag #ggdru in jouw berichten op sociale media. Heb je een sparringpartner nodig bij het bedenken van een passende activiteit? Onze adviseurs gezondheidsbevordering denken graag met je mee. Neem contact met ons op via onze contactkaart.