4 april 2024

Reisplannen? Denk op tijd aan je vaccinaties!

Ben je van plan om binnenkort een (verre) reis te maken? Check dan of je een vaccinatie nodig hebt voor je reisbestemming en maak op tijd een afspraak. In dit nieuwsbericht lees je ook meer over vaccinatie tegen dengue (knokkelkoorts).

Hier foto plaatsen

Er zijn weer meer mensen die een verre reis boeken. Hierdoor is het druk bij GGD regio Utrecht en lopen de spreekuren snel vol. Maak online je afspraak, dan zie je gelijk wanneer er plek is.

Kun je bij GGD regio Utrecht niet meer op tijd terecht voor een afspraak voor reisadvies en eventuele vaccinatie? Kijk dan of je bij een van de andere gecertificeerde aanbieders van vaccinaties een afspraak kan maken.

Maak op tijd een afspraak voor vaccinaties

De vaccinaties werken langdurig, je kunt dus ruim voor je reis een afspraak maken. Soms heb je voor een vaccin meer dan één prik nodig en moet daar voor een goede bescherming een maand of langer tussen zitten. Het is belangrijk om de aanbevolen vaccinaties te halen voor jouw vakantieland. Zo bescherm je jezelf tegen infectieziekten. Maak daarom, zodra je je reis hebt geboekt of plannen hebt, zo snel mogelijk een afspraak.

Vragen over vaccinatie tegen dengue (knokkelkoorts)

Kan ik een dengue-vaccinatie halen bij de GGD?

Bij GGD regio Utrecht is sinds 2023 het vaccin tegen dengue (knokkelkoorts), genaamd Qdenga, beschikbaar. Het vaccin is bedoeld voor mensen die:

  • een leeftijd hebben van 4 jaar of ouder en;
  • naar een hoogrisicoland* gaan en;
  • langer dan een jaar geleden dengue hebben gehad of;
  • een reisduur van minimaal 4 weken hebben of vaker een korter verblijf.

Het nieuwe dengue-vaccin voorkomt 80% van de dengue-gevallen. Maak voor een eventuele vaccinatie een afspraak voor persoonlijk reisadvies bij de GGD. Het dengue-vaccin is voor een beperkte groep reizigers bedoeld.

Het dengue-vaccin is niet bedoeld voor mensen met een verstoorde afweer en zwangeren.

*Dengue komt vooral voor in (sub)tropische gebieden, waaronder Afrika, Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied (bron: RIVM).

Wat kan ik doen om dengue te voorkomen?

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk muggenbeten krijgt: 

  • Draag bedekkende kleding;
  • Smeer de huid in met een muggenwerend middel op basis van DEET;
  • Slaap waar mogelijk onder een muskietennet (klamboe) geïmpregneerd met muggenwerende vloeistof.

Wat moet ik doen als ik dengue heb?

Knokkelkoorts gaat meestal vanzelf over. Er bestaan geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen. Kijk voor meer informatie en antwoorden over dengue op Vragen en antwoorden knokkelkoorts (dengue) | RIVM.