Mentale gezondheid
Wanneer het gaat over het bevorderen van mentale gezondheid, denken we al snel aan de mate van iemands veerkracht en weerbaarheid. Bij psychische klachten ligt de focus vaak op een aanpak van individuele oorzaken.
Publieke mentale gezondheid
De mentale gezondheid van één persoon hangt echter ook af van de situatie waarin iemand leeft, zowel op sociaal, fysiek als maatschappelijk vlak. Factoren in de omgeving hebben een beschermende werking, of maken iemand juist kwetsbaar. Door ook díe factoren te beïnvloeden, werken we aan de mentale gezondheid van niet alleen één persoon, maar van de maatschappij. Dat is het perspectief vanuit de publieke gezondheid van GGDrU op mentale gezondheid.
Samen voor preventie
Dit betekent dat het werken aan een mentaal gezonde samenleving niet iets waar de (geestelijke) gezondheidszorg alleen verantwoordelijk voor is, maar dat het een opgave is van velen. GGDrU zet in om bruggen te bouwen naar en tussen de verschillende domeinen en organisaties in de regio Utrecht.
GGDrU is daarbij altijd gericht op preventie: wat te doen om mentale gezondheid te versterken en psychische klachten vóór te zijn en vroeg te signaleren? Hoe kun je omgaan met gevoelens van stress? Wat kunnen we al zo vroeg mogelijk in de levensloop beïnvloeden? Dit alles beslaat het grote veld vóór het terrein van zorggerelateerde preventie en de behandeling van psychische aandoeningen.
GGDrU is de kennis- en adviespartner
Bij GGDrU komt de expertise vanuit een combinatie van onderzoek, gezondheidsbevordering, beleidsadvisering en jeugdgezondheidszorg. Tegelijkertijd is de GGD in actie voor de veiligheid van mensen die in een uiterst kwetsbare (mentale) gezondheidspositie zitten en hulp nodig hebben (zoals bij het programma Nu Niet Zwanger en in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg).
Deze brede expertise stelt ons in staat om niet alleen data te verzamelen en ontsluiten (zoals op de GGD GezondheidsAtlas, maar ook te duiden: welke betekenis heeft die data voor een school, wijk of gemeente? Vervolgens voorzien we in handelingsperspectief passend bij de regionale en lokale context. GGDrU vormt zo een kennisknooppunt voor preventie ten aanzien van mentale gezondheid in regio Utrecht.
Netwerken over grenzen heen
GGDrU staat dagelijks contact in met (jonge) inwoners, is diep geworteld in de lokale samenwerkingen (in gemeenten, op scholen) en van betekenis op regionale schaal (zoals de Kenniswerkplaats Jeugd en Gezin Centraal en in IZA-netwerken). Daarnaast hebben we al jarenlang een sterke samenwerking met landelijke partners (zoals Pharos en het Trimbos Instituut). De komende jaren gaat de GGD deze netwerken uitbouwen en transformeren. Met als doel de impact van preventie voor een mentaal gezonde samenleving te vergroten.
Contact
Wil jij jouw betrokkenheid op dit thema verbinden in de regio Utrecht en samen meer impact maken? Neem contact met ons op.
Stuur een e-mail naar team Onderzoek