Gezonde School

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school. Dat is de missie van het programma Gezonde School. Het programma helpt scholen in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo om te werken aan een gezonde leefstijl. Gaat jouw school ook aan de slag met de Gezonde School-aanpak? Op deze pagina lees je wat Gezonde School is en hoe de GGD kan ondersteunen.

Hoe werkt de Gezonde School-aanpak?

De Gezonde School-aanpak is een effectieve manier om aan gezondheid te werken. In zes stappen werk je planmatig en structureel aan een gekozen gezondheidsthema, bijvoorbeeld Voeding, Bewegen en sport, Milieu en natuur, Relaties en seksualiteit, Roken, alcohol- en drugspreventie of Welbevinden. De werkwijze gaat uit van wat de school al doet, bouwt hierop voort en sluit aan bij de wensen en behoeften van het schoolteam.

Gezondeschool.nl, Marieke Duijsters fotografie.

Vignet Gezonde School

Scholen die structureel aan gezondheid werken, kunnen het vignet Gezonde School aanvragen en zich profileren als Gezonde School. Daarmee laat je aan leerlingen, leerkrachten, ouders en anderen zien dat gezondheid een belangrijk thema is op jullie school. Met het vignet mag een school zich voor drie jaar Gezonde School noemen. Voor meer informatie over (de aanvraag van) het vignet klik je op jouw onderwijssoort: primair onderwijs, speciaal onderwijsvoortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Wil je advies en ondersteuning?

De adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD regio Utrecht kunnen samen met het schoolteam werken aan gezondheid op school. Zij kijken wat er op school al gebeurt rondom gezondheidsbevordering en wat aansluit bij de wensen en behoeften op school. De adviseurs kunnen ondersteunen bij het maken van keuzes als het gaat om lesprogramma’s, ouderbetrokkenheid, het opstellen van beleid en deskundigheidsbevordering. De adviseur Gezondheidsbevordering is onafhankelijk en komt graag bij je langs. Welke adviseur jouw school kan ondersteunen zie je in het regiokaartje contactgegevens Gezonde School GGDrU.
Naast advies van de adviseur Gezondheidsbevordering biedt de GGD extra informatie en hulp aan scholen voor de onderstaande thema’s:

  • Voor het thema Milieu en natuur biedt de GGD extra informatie en hulp op het gebied van ventilatie (zie onderaan deze pagina).
  • Voor het thema Relaties en seksualiteit biedt het team Seksuele Gezondheid van de GGD extra informatie en hulp.

Feiten en cijfers Gezonde School regio Utrecht

Benieuwd naar de feiten en cijfers van Gezonde School in de regio Utrecht? Bekijk de infographic.

Nieuwsbrief Gezonde School

Op de hoogte blijven van Gezonde School? Meld je aan voor de regionale en/of landelijke nieuwsbrief:

  • Via de regionale nieuwsbrief “Gezonde School GGDrU” blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het programma Gezonde School in de regio. De laatste nieuwsbrief verscheen in maart 2023. Interesse? Aanmelden kan via het formulier hier linksonder.
  • Via de landelijke nieuwsbrief “Gezonde School” blijf je op de hoogte van alle landelijke ontwikkelingen. Meld je voor deze landelijke nieuwsbrief hier aan.

    De nieuwsbrieven zijn bedoeld voor iedereen die gezondheid op school belangrijk vindt en die werkt in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs (landelijke nieuwsbrief ook voor MBO)

    Ventilatie

    Een gezonde lucht binnen in een school of kindercentrum is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder goed presteren in slecht geventileerde ruimten. Ook kunnen er gezondheidsklachten optreden zoals: hoofdpijn, geurhinder en allerlei allergische reacties.

    Meer informatie

    Contact Anne-Maaike Reitzema, adviseur Gezondheidsbevordering