Week van de mentale gezondheid: versterk de mentale veerkracht van onze jeugd
Van 2 tot en met 8 juni 2025 is het de Week van de mentale gezondheid. Tijdens deze week vragen we extra aandacht voor de mentale gezondheid van jeugd. Dat is nodig, want minder jongeren zijn positief over hun eigen gezondheid dan eerdere jaren. Dit jaar is het thema ‘Uit de knoop – ontwarren en ontwaren’. We moedigen iedereen aan om te praten over mentale gezondheid en om écht te luisteren naar jongeren. Doe mee en start een luchtig gesprekje over mentale gezondheid met onze gespreks-happer.

De gespreks-happer over mentale gezondheid
Mentale gezondheid van de jeugd in de regio Utrecht
GGD regio Utrecht bouwt samen met ouders, jongeren, scholen en gemeenten aan een omgeving waarin jongeren mentaal veerkrachtig kunnen opgroeien.
Om de situatie omtrent de mentale gezondheid van jongeren in de regio Utrecht beter te begrijpen, hebben we verdiepend onderzoek gedaan naar aanleiding van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. De belangrijkste conclusies:
- Met de meeste jongeren gaat het goed.
- Het percentage jongeren (13-17 jarigen) in regio Utrecht dat zich meestal (zeer) gelukkig voelt is gedaald van 87% (2019) naar 79% (2023).
- Meisjes hebben een 3 keer hogere kans op psychische klachten dan jongens.
- Jongeren die zich anders identificeren dan cis hebben een 11 keer hogere kans op psychische klachten.
Wat doet GGD regio Utrecht tijdens de Week van de mentale gezondheid?
We geven op verschillende manieren aandacht aan het versterken van de mentale gezondheid van de jeugd:
- Op maandag 2 juni organiseert GGD regio Utrecht een bijeenkomst over mentale gezondheid van meiden: voor sportcoaches, jongerenwerkers, vrijwilligers, muziekdocenten of anderszins betrokken. Lees hier meer over deze bijeenkomst.
- De jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen van GGD regio Utrecht delen de gespreks-happer mentale gezondheid uit op middelbare scholen in onze regio. Met behulp van de gesprekshapper stimuleer je leerlingen (en andere geïnteresseerden) om op een luchtige manier even stil te staan bij talenten, ontspanning, vriendschap en sociale media.
- Adviseur Gezondheidsbevordering Thera Knopperts spreekt op 3 juni tijdens het Lunchwebinar Welbevinden voor onderwijsprofessionals en iedereen die zich inzet voor het welbevinden van jongeren in het onderwijs. Want het start allemaal bij een veerkrachtig schoolteam.
- Jeugdarts Hajo Krol deelt op LinkedIn zijn ervaringen vanuit de praktijk over mentale gezondheid voor ouders, jongeren en professionals in de vorm van blogs.
- We informeren medewerkers van scholen over de methode Begrijp je stress. Om stress beter bespreekbaar en begrijpelijk te maken, ontwikkelden Pharos en GGD regio Utrecht 6 gesprekskaarten voor in de spreekkamer en 4 korte animatiefilms.
- We verwijzen medewerkers van scholen naar het gratis lespakket ‘Je brein de Baas?!’ Scholen kunnen dit pakket gebruiken om jongeren te informeren en te ondersteunen bij mentale gezondheid.
- We informeren medewerkers van scholen over de Wegwijzer Mentaal Kapitaal, mede ontwikkeld door GGD regio Utrecht en het onderwijs. De wegwijzer helpt scholen om op een onderbouwde manier te werken aan mentale gezondheid en het gesprek hierover te voeren binnen schoolteams – bij voorkeur samen met leerlingen en ouders. Gezonde School-adviseurs van GGD rerio Utrecht denken graag mee over hoe scholen de wegwijzer kunnen inzetten.