28 augustus 2024

Doe mee met de Week Tegen Pesten: 23 t/m 27 september 2024

Van 23 t/m 27 september organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Het thema voor dit jaar is ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat.’

Meer dan 1.000 scholen in het primair-, speciaal-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs doen mee en starten het schooljaar met aandacht voor een fijne en veilige school. Doe ook mee! Net als KBS Carolus in Cothen.

Hier foto plaatsen

Een veilig klimaat voor iedereen. Dat staat hoog in het vaandel op basisschool Carolus. ‘Daarom doen we niet alleen mee met de Week tegen Pesten, maar besteden we het hele jaar aandacht aan een veilige sfeer in de groep en respect voor elkaar’, vertelt pestcoördinator Laura Wortman. ‘Tijdens de dagevaluatie met het schoolteam komen belangrijke zaken rondom mentaal welbevinden aan bod. Op het moment dat er iets speelt, maken we het meteen bespreekbaar.’

Doe ook mee!

Laura van KBS Carolus: ‘Het mooie van de Week tegen Pesten is dat elke school zijn eigen invulling eraan kan geven. Wat past bij de klas en wat is nodig? Dat is juist de kracht.’ De slogan van de Week Tegen Pesten 2024 ‘Denk FF na’ moedigt leerlingen aan om even stil te staan bij de mogelijke consequenties. Kwets ik iemand anders als ik dit doorvertel? Op www.weektegenpesten.nl is gratis lesmateriaal beschikbaar.
Alle scholen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo kunnen meedoen aan de Week tegen Pesten. Doe ook mee.

Aandacht voor welbevinden

Vorig schooljaar behaalde de Carolusschool het themacertificaat Welbevinden van Gezonde School. Hiermee laat de school zien dat zij structureel aandacht besteedt aan het thema. Laura: ‘Om verstorend gedrag in de klas te voorkomen en een positieve groep te maken, werken we in iedere klas met de lesmethode Kwink. Daarnaast hebben we afspraken rondom het thema Welbevinden vastgelegd in protocollen en betrekken we leerlingen en ouders bij ontwikkelingen.’

Wat doet GGD regio Utrecht?

Je goed voelen is een voorwaarde om goed tot ontwikkeling te kunnen komen op school. GGD regio Utrecht zet zich op verschillende manieren in voor het versterken van de mentale gezondheid van jongeren:

De Gezonde School-adviseurs van GGDrU begeleiden scholen bij het werken aan welbevinden, voorkomen van pesten en andere gezondheidsthema’s. Alle scholen in de regio kunnen contact opnemen voor een eerste gesprek.

  • Het op tijd signaleren van mentale problemen helpt bij het voorkomen van ernstigere problemen. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van GGD regio Utrecht bezoeken leerlingen in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs voor een gezondheidscheck en verwijzen waar nodig door.
  • We doen onderzoek naar de gezondheid van jongeren, zoals de Gezondheidsmonitor en ‘Jouw GGD Check’. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat de sociale omgeving van jongeren onveiliger geworden is door toename van pesten en discriminatie.
  • We organiseren bijeenkomsten, zoals het Kennisatelier Chillen of Drillen: Versterken mentale gezondheid jongeren 12-25 jaar op maandag 7 oktober 2024.