(Infectie)ziekten op kinderopvang en school
Omdat in kinderdagverblijven, op de buitenschoolse opvang en op scholen veel kinderen samenkomen is het goed om op die plekken extra te letten op een ongewoon hoog aantal zieken en dit te melden aan de GGD (artikel 26, meldingen instellingen). Zo kunnen uitbraken van infectieziekten vroegtijdig opgemerkt en bestreden worden. Daarnaast helpt team Jeugdgezondheidszorg bij een effectieve aanpak van luizen.
Door het nemen van maatregelen op het gebied van hygiëne, door brononderzoek of door het aanbieden van vaccinaties, kunnen we de gevolgen voor anderen beperken.
Heb je een vraag over infectieziekten op je kindercentrum? Team Infectieziektebestrijding geeft advies, voorlichting en denkt mee als het om (uitbraken van) infectieziekten gaat.
Welke infectieziekten moeten gemeld worden?
Het gaat om de volgende aandoeningen:
- Diarree als meer dan een derde deel van een groep in één week klachten heeft;
- Geelzucht bij één geval.
- Huiduitslag (vlekjes) bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep.
- Schurft melden als er één of meerdere personen zijn met de verdenking op de huidbesmetting ‘schurft’.
- Andere ernstige aandoeningen die mogelijk besmettelijk zijn: denk hierbij aan meerdere gevallen van bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd.

De GGD kan door jouw melding onderzoeken waar de aandoening door wordt veroorzaakt en of maatregelen genomen moeten worden om verspreiding tegen te gaan. Of dit nodig is bespreekt de verpleegkundige met je.

Deurbriefjes
Handige links
Hoofdluis komt regelmatig voor op plekken waar veel kinderen samen zijn. GGD regio Utrecht (team Jeugdgezondheidszorg) helpt bij een effectieve aanpak van luizen.
Advies aan de kinderopvang, bso’s en scholen
- Informeer en adviseer ouders bij hoofdluis. Bijvoorbeeld door nieuwsberichten, mailtjes, flyers en deurbriefjes.
- Stel een luizenwerkgroep van ouders samen. Door structureel alle kinderen te controleren op hoofdluis, kun je verdere verspreiding beperken.
- Stel een standaardprocedure op over hoe om te gaan met hoofdluis. De procedure moet bekend gemaakt worden bij ouders. De school kan dit in het schoolreglement opnemen.
Advies aan ouders
- Controleer regelmatig het haar van je kind en jezelf op hoofdluis. Voor de behandeling van hoofdluis adviseren wij twee weken lang te kammen met een luizenkam. Deze methode is veruit het meest effectief om van hoofdluis af te komen.
- Breng de kinderopvang, school, clubs en andere ouders op de hoogte bij het signaleren van hoofdluis.
Thuisbegeleiding
Blijft hoofdluis een hardnekkig probleem op jullie kinderopvang of school? Schakel dan de jeugdverpleegkundige van GGD regio Utrecht in om ouders van een kind met hoofdluis thuis advies en begeleiding te geven.
Meer informatie of advies?
Kijk voor meer informatie over hoofdluis op: Hoofdluis | RIVM. Voor advies van team Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht kun je bellen naar: 033-460 0046 op werkdagen tussen 8:00-12:00 uur en 13.00-16.30 uur. Of stuur een e-mail naar jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl.

Contact
Op werkdagen bereikbaar op 030-60 860 86 (9.00-16.30 uur). Het Klant- en Contactcenter (KCC) maakt een terugbelverzoek. Team Infectieziektebestrijding neemt zo snel mogelijk contact op. Of stuur een mail naar:
infectie@ggdru.nl