Infectieziekten op kinderopvang en school

Omdat in kinderdagverblijven, op de buitenschoolse opvang en op scholen veel kinderen samenkomen is het goed om op die plekken extra te letten op een ongewoon hoog aantal zieken en dit te melden aan de GGD (artikel 26, meldingen instellingen). Zo kunnen uitbraken van infectieziekten vroegtijdig opgemerkt en bestreden worden.

Door het nemen van maatregelen op het gebied van hygiëne, door brononderzoek of door het aanbieden van vaccinaties, kunnen we de gevolgen voor anderen beperken.
Heb je een vraag over infectieziekten op je kindercentrum? Team Infectieziektebestrijding geeft advies, voorlichting en denkt mee als het om (uitbraken van) infectieziekten gaat.  

Welke infectieziekten moeten gemeld worden? 

Het gaat om de volgende aandoeningen: 

  • Diarree als meer dan een derde deel van een groep in één week klachten heeft;
  • Geelzucht bij één geval.
  • Huiduitslag (vlekjes) bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep. 
  • Schurft melden als er één of meerdere personen zijn met de verdenking op de huidbesmetting ‘schurft’.
  • Andere ernstige aandoeningen die mogelijk besmettelijk zijn: denk hierbij aan meerdere gevallen van bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd. 

De GGD kan door jouw melding onderzoeken waar de aandoening door wordt veroorzaakt en of maatregelen genomen moeten worden om verspreiding tegen te gaan. Of dit nodig is bespreekt de verpleegkundige met je. 

Informatieblad tekenbeten kindercentra
Informatieblad tekenbeten kindercentra

Contact

Op werkdagen bereikbaar op 030-60 860 86 (9.00-16.30 uur). Het Klant- en Contactcenter (KCC) maakt een terugbelverzoek. Team Infectieziektebestrijding neemt zo snel mogelijk contact op. Of stuur een mail naar:

infectie@ggdru.nl