Advies en ondersteuning specifieke doelgroepen
Nu Niet Zwanger (NNZ)
Het programma Nu Niet Zwanger ondersteunt mensen (m/v) in een complexe/kwetsbare situatie een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. (Zorg)professionals begeleiden cliënten actief. Te beginnen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld van de cliënt en verkennen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan.
Mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd in een kwetsbare/complexe situatie waarbij sprake is van (vaak) een combinatie van:
- Opeenstapeling van problemen en beperkingen (multi-problematiek). Denk hierbij aan ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, schulden en/of dakloosheid.
- Gebrek aan zelfredzaamheid en zelf herstellend vermogen.
- Tekortschieten of onvoldoende aansluiten van hulp van zorg en omgeving.
- Vanwege complexe problematiek (vrijwel) altijd al in beeld bij diverse organisaties.
Hoe werk het?
Proactief en persoonlijk contact, dat is nodig om kinderwens, seksualiteit en de gevolgen van een eventuele zwangerschap bespreekbaar te maken. De professional houdt hierbij rekening met de omstandigheden die deze cliënten kwetsbaar maken; neemt de tijd die nodig is, luistert naar de verhalen en speelt in op hun behoeften. Bij een kinderwens stelt de professional vragen als: “Wat zou er voor jou veranderen als je nu een kindje zou krijgen?” Het is belangrijk dat de keuze voor geschikte anticonceptie vrijwillig en gemotiveerd tot stand komt. Financiële en praktische ondersteuning kan daarbij helpen.
Medewerkers van het team Nu Niet Zwanger ondersteunen professionals bij het aangaan van dit intieme gesprek. Organisaties die met Nu Niet Zwanger aan de slag willen, krijgen training en ondersteuning aangeboden. Het doel is dat professionals zelf in gesprek gaan met hun (kwetsbare) cliënten over hun kinderwens en het toekomstbeeld dat zij daarbij hebben.
Nu Niet Zwanger in de regio Utrecht
Nu Niet Zwanger is beschikbaar voor de gemeente Utrecht en de gemeente Amersfoort. Het programma is opgenomen in het landelijke programma Kansrijke Start.
Meer informatie en contact
Wil je meer weten of bespreek je graag de mogelijkheden van dit programma voor je gemeente of organisatie? Neem dan contact op met Sanne de Loor (projectleider) via: sdeloor@ggdru.nl
Mocht je behoefte hebben aan advies over de mogelijkheden voor begeleiding van een cliënt of een cliënt willen aanmelden voor het programma? Neem dan contact op met onze inhoudelijk coördinatoren. Zij zijn bereikbaar via: nnz@ggdru.nl
Deelnemen aan NNZ?
Heb je vragen over deelname vanuit je organisatie of gemeente aan het programma NNZ? Neem dan contact op met Sanne de Loor, sdeloor@ggdru.nl.
Vragen cliënt
Heb je vragen over een cliënt? Neem dan vooral contact op met onze inhoudelijk coördinatoren. Zij zijn bereikbaar via nnz@ggdru.nl en via onderstaande contactgegevens:
- Inhoudelijk Coördinator Utrecht: Annelies de Vos: 06-423 019 50, adevos@ggdru.nl, maandag, dinsdag, donderdag óf vrijdag
- Inhoudelijk Coördinator Amersfoort: Kiki Mulder: 06-139 808 55, kmulder@ggdru.nl, maandag, dinsdag, woensdag
Links
- Veelgestelde vragen
- NNZ kaart
- NNZ infosheet
- Borgingscheck NNZ
- Flyer resultaten gesprekken aandachtsfunctionarissen NNZ
- Landelijke website NNZ
- Nu Niet Zwanger op LinkedIn
- Kansrijke Start
- Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) NNZ
- Tips en Inspiratie n.a.v. Inspiratiebijeenkomst op 30 juni 2022
Filmpjes
- Inspiratiefilm Nu Niet Zwanger
- Filmpje Floor Vernooij, gynaecoloog Diakonessenhuis Utrecht, over NNZ
- Filmpje Esmee, een cliënt over haar ervaring
- Inhoudelijk coördinator NNZ, Kiki Mulder, vertelt over haar ervaring en geeft tips
- Videoboodschap Paul Blokhuis, conferentie Kansrijke start, 14 juni 2021
Neem hier even de tijd voor
Eén van de inspiratiesessies tijdens de conferentie ‘Kansrijke Start heeft de toekomst’ van 14 juni 2021 gaat over NNZ: Betekenis van het Nu Niet Zwanger programma. In deze sessie vertellen Marcelle Hendrickx en Connie Rijlaarsdam over de resultaten van Nu Niet Zwanger, de positie van Nu Niet Zwanger binnen een kansrijke start-aanpak en de toekomst.
Ga naar de Inspiratiesessie
Het programma Nu Niet Zwanger loopt al in 180 gemeenten in Nederland. In de regio Utrecht doen de gemeenten Utrecht en Amersfoort mee aan het programma. In andere gemeenten in de regio is veel interesse. Met deze gemeenten zijn we in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Inmiddels zijn er al veel organisaties die deelnemen.
Deelnemende partners
Sinds de start van het programma in Utrecht en Amersfoort zijn er veel organisaties in het sociale en medische domein benaderd om te informeren en enthousiasmeren over het programma en aandachtsfunctionarissen te werven. Inmiddels zijn er vanuit de volgende organisaties in Utrecht en Amersfoort al aandachtsfunctionarissen aangemeld (Peildatum: maart 2022).
In Utrecht zijn dit:
|
|
In Amersfoort zijn dit:
|
|
Samenwerking medisch domein
In onze regio is er een actieve samenwerking met de vier ziekenhuizen opgezet (St. Antonius ziekenhuis, Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum en het UMC Utrecht) en met verschillende huisartsen en verloskundigen.
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor deelname vanuit je organisatie of gemeente?
Neem dan contact op met Sanne de Loor, sdeloor@ggdru.nl of 06-245 483 92.
VoorZorg
Kwetsbare vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind kunnen tijdens en na hun zwangerschap gebruik maken van het programma VoorZorg. VoorZorg is beschikbaar in de gemeenten Nieuwegein, Vijfheerenlanden en Zeist.
Kwetsbare vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind kunnen tijdens en na hun zwangerschap gebruik maken van het programma VoorZorg.
Wat is VoorZorg?
Een jeugdverpleegkundige helpt de vrouwen thuis. Tijdens en na de zwangerschap. VoorZorg is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorginstelling en het consultatiebureau standaard bieden. Tijdens de huisbezoeken werken ze samen aan:
- De gezondheid van de moeder;
- De gezondheid en veiligheid van het kind;
- De persoonlijke ontwikkeling van de moeder;
- De rol van de moeder als opvoeder van haar kind;
- De relatie van de moeder met familie en vrienden;
- Het gebruik van algemene voorzieningen, zoals informatie voor aanstaande ouders.
Wil je meer weten over hoe Voorzorg werkt en wat het programma biedt? Bekijk dan de website van het NCJ: www.ncj.nl/voorzorg. Of bekijk de film over VoorZorg.
Bellen naar de Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht kan ook: 033 – 460 00 46
Aanmelden voor VoorZorg
Aanmelden van cliënten voor VoorZorg kan via voorzorg@ggdru.nl
Huisbezoek tijdens de zwangerschap
Je bent als hulpverlener betrokken bij een (aanstaand) gezin. Daar speelt iets, er is een vraag. Je kan zelf niet makkelijk het antwoord vinden (bv. door gebrek aan tijd of geen kennis van de sociale kaart). Leid hen dan toe naar Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGDrU. Lees meer en ga naar het aanvraagformulier.

Informatiepunt vrouwenbesnijdenis
In Nederland wonen naar schatting 41.000 meisjes die besneden zijn. Dit komt door immigratie uit landen als Somaliё, Eritrea, Ethiopiё en Irak, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte. Uit onderzoek blijkt dat 4200 meisjes bij een verblijf in het land van herkomst het risico lopen om nog besneden te worden.
Situatie in Nederland
In Nederland zien we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder)mishandeling. De ingreep leidt tot gezondheidsrisico’s. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden. Ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, zijn strafbaar.
Informatiepunt VGV
Vrouwen kunnen al jarenlang klachten hebben die te maken hebben met hun besnijdenis maar weten niet dat het van de besnijdenis kan komen. Het gaat om klachten op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Ook rust er een weerstand over het bespreken van dit onderwerp. Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd goede kennis over VGV. Belangrijk is dat deze vrouwen goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners.
Nazorg
Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het VGV-informatiepunt kan nazorg bieden in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en kosteloos.
Tijdens één of meerdere gesprekken met een verpleegkundige wordt zorg op maat geboden. Hierbij werkt zij actief samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken die mogelijk verband houden met hun besnijdenis, die lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard kunnen zijn. Daarna kan een vrouw als dit nodig is, worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar gynaecologische of psychologische hulp.
Contact met het Informatiepunt VGV
Besneden vrouwen kunnen bellen of mailen naar het informatiepunt. Waar nodig worden vrouwen verder doorverwezen. Er is een sociale kaart om vrouwen te verwijzen naar hulpverleners die kennis hebben van VGV. Mailen kan naar: informatiepuntvgv@ggdru.nl. Of bel met Jasmijn Steiner, contactpersoon VGV via 06-189 952 93.
Bekijk de Sociale kaart