3 maart 2023

HPV-vaccinatie nu zonder afspraak voor jongvolwassenen mogelijk

Let op: dit nieuwsbericht is verouderd. Klik hier voor actuele informatie over de HPV-prik voor 10-18 jaar, en hier voor informatie over de HPV-prik voor 18+.

GGD regio Utrecht is vorige week gestart met vrije inloop op alle humaan papillomavirus (HPV)-vaccinatielocaties voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar (geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003). Inmiddels zijn er al 14.073 jongvolwassenen in de regio Utrecht gevaccineerd in de vaccinatiecampagne dit jaar, dat is 13% van de uitgenodigde doelgroep (vaccinatiecijfers t/m 2 maart 2023). Met de vrije inloopactie op alle vaccinatielocaties wil GGD regio Utrecht de HPV-vaccinatie nog laagdrempeliger maken voor de doelgroep.

Hier foto plaatsen

Alleen in 2023 gratis prikken inhalen

Dit jaar loopt er een inhaalvaccinatiecampagne tegen het HPV-virus voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Zo krijgen mannen die nog niet eerder zijn uitgenodigd, en vrouwen die niet of deels zijn gevaccineerd alsnog de mogelijkheid zich te laten vaccineren. De inhaalcampagne eindigt in december van dit jaar. Daarna zijn de prikken voor jongvolwassenen tussen de 18 en 27 voor eigen rekening, dit kost enkele honderden euro’s.

Kanker door een virus

HPV kan zowel bij mannen als vrouwen tot kanker leiden. Het virus is bijzonder besmettelijk, 80% van de mensen loopt het op. Het virus is besmettelijk en seksueel overdraagbaar. Meestal verdwijnt het binnen twee jaar weer uit het lichaam, maar bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dit niet. Dan kan HPV cellen aantasten die vervolgens kanker kunnen ontwikkelen. Bij mannen is dat penis-, anus- of mond- en keelholtekanker. Bij vrouwen gaat het om baarmoederhalskanker, kanker aan de vagina, de schaamlippen of in de mond- en keelholte. Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 400 mannen en vrouwen door HPV-kanker.

Het belang van vaccinatie voor mannen en vrouwen is dus groot. GGD regio Utrecht biedt het HPV-vaccin aan op vijf vaccinatielocaties in de regio: Amersfoort, Utrecht (2), Veenendaal en Woerden. Onderaan deze webpagina vind je alle details over deze locaties. Je kunt hier ook vrij inlopen of bij de meeste locaties een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl. Ook kun je bellen naar 0800-1608. Neem bij je bezoek aan de vaccinatielocatie een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee.

HPV Awareness Day

Op zaterdag 4 maart is het internationale HPV Awareness Day en om nog meer aandacht voor het onderwerp te krijgen organiseert GGD regio Utrecht die vrijdag ervoor op 3 maart samen met RIVM een HPV-kennisquiz op vaccinatielocatie Overste den Oudenlaan (voormalig casino). We spelen die dag drie quizrondes, tussen half twee en half drie, onder leiding van quizmaster en bekende Utrechter Mirjam de Witte (presentator RTV Utrecht). Alle bezoekers zijn die dag welkom om mee te doen.