Asielzoekers en statushouders
GGD regio Utrecht voert zowel publieke gezondheidszorgtaken uit voor asielzoekers (en statushouders) in de opvanglocaties, als voor statushouders die in de gemeente wonen. Er zijn opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties (TGO’s), beheerd door gemeenten en gecoördineerd door het COA. GGD regio Utrecht verzorgt hier verschillende taken.
Publieke gezondheidszorgtaken binnen de COA-opvanglocaties
- Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Een jeugdverpleegkundige en -arts volgen de groei en ontwikkeling van asielzoekerskinderen tot 18 jaar tijdens periodieke contactmomenten. Zo signaleren en voorkomen ze gezondheidsproblemen. Daarnaast voert de JGZ zoals bij alle kinderen in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma uit. - Infectieziektenbestrijding en -preventie
GGD’en doen aan individuele en collectieve preventie van infectieziekten naar de richtlijnen van het RIVM. Ook adviseert de GGD het COA en gemeenten bij (mogelijke) infectieziektenuitbraken. - Tuberculosebestrijding
Alle asielzoekers en statushouders uit landen waar tbc vaak voorkomt, krijgen bij aankomst in Nederland een verplichte screening. Zij worden de twee jaar daarop elk half jaar uitgenodigd voor een vrijwillige vervolgscreening. Als iemand tbc blijkt te hebben, krijgt hij/zij een behandeling en voert de GGD bron- en contactonderzoek uit. - Inspectie technische hygiënezorg
Binnen een maand na opening van een nieuwe locatie, en jaarlijks terugkerend, doen de GGD’en een inspectie Technische hygiënezorg (THZ) in de opvanglocaties: ze controleren de voorzieningen op hygiëne. De GGD rapporteert aan het COA en grijpt in waar nodig. Ook geeft de GGD hygiëneadvies en -voorlichting aan medewerkers - Gezondheidsbevordering en -voorlichting
De gezondheidsbevorderaars van de GGD geven voorlichting aan groepen asielzoekers en statushouders over gezondheidsrisico’s de gezondheidszorg in Nederland en gezondheidsrisico’s. Voor statushouders die al een woning hebben, kunnen gemeenten de GGD benaderen voor een voorlichting(-reeks).
Opvanglocaties in de regio Utrecht
Op de COA-opvanglocaties verblijven asielzoekers zolang hun asielaanvraag wordt behandeld en statushouders die nog geen huis in een gemeente toegewezen hebben gekregen (zogenaamde vergunninghouders). Er is een aantal vaste opvanglocaties en er zijn vele tijdelijke locaties.
De vaste COA-opvanglocaties in onze regio zijn:
- Utrecht (Joseph Haydnlaan), zowel een gewoon AZC als opvang voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-locatie)
- Leersum (Hoogstraat), AZC
- Amersfoort (Barchman Wuytierslaan) AZC
- De Meern, (Meentweg), AMV-locatie
- Huis ter Heide in Zeist, (Hobbemalaan), AZC
Voor informatie over tijdelijke locaties van COA en gemeenten kunt u contact met ons opnemen. Deze locaties wijzigen wekelijks.
Bereikbaarheid
De genoemde telefoonnummers zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:00-12:00 uur en 13.00-16.30 uur
Advies opvanglocatie door Technische Hygiëne Zorg (THZ)
- Advies op het gebied van veiligheid, gezondheid en preventie van infectieziekten.
- Voorinspectie van een mogelijke opvanglocatie door THZ, eventueel samen met de brandweer (VRU)
E-mail: Infectiepreventie@ggdru.nl
Telefoon: 030-608 60 86
Psychosociale hulpverlening
Advisering rondom psychosociale hulpverlening.
E-mail: psh@ggdru.nl
Telefoon: 030-608 60 86 (vraag naar dienstdoende procesleider PSH)
Infectieziektebestrijding (IZB)
Voor vragen over infectieziekten (o.a. scabiës, rabiës, legionella en TBC).
E-mail: infectie@ggdru.nl
Telefoon: 030-608 60 86
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Voor een afspraak bij het consultatiebureau, jeugdvaccinaties (Rijksvaccinatieprogramma), of vragen over de opvoeding of ontwikkeling van het kind.
E-mail: jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl
Telefoon: 033-460 00 46
COVID-19 zorg, testen en vaccineren
Voor vragen over testen, vaccineren en advies bij een uitbraak met Covid-19.
Telefoon: 030 – 608 60 86
Milieu en gezondheid (MMK)
Voor vragen over milieufactoren in relatie tot gezondheid, zoals ventilatie, luchtkwaliteit, hitte of bedwants.
E-mail: mmk@ggdru.nl
Telefoon: 030-608 60 86