2 juni 2023

Tijdelijke HPV-vaccinatielocatie op Utrecht Centraal Station van 5 tot en met 10 juni

Let op: dit nieuwsbericht is verouderd. Klik hier voor actuele informatie over de HPV-prik voor 10-18 jaar, en hier voor informatie over de HPV-prik voor 18+.

Ben je geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en heb je nog niet alle benodigde humaan papillomavirus (HPV)-vaccinaties gehaald? Dan kun je in de week van maandag 5 tot en met zaterdag 10 juni gratis een vaccin halen tegen het humaan papillomavirus (HPV) bij de tijdelijke pop-up vaccinatielocatie op Utrecht Centraal Station.

Tijdelijke vaccinatielocatie Utrecht Centraal Station

De vaccinatielocatie vind je naast spoor 19. De locatie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 10 juni van 09.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt vrij inlopen, een afspraak maken is niet nodig.  Ook hoef je niet in de regio Utrecht te wonen om hier een vaccin te halen. Neem wel een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee. Mis ‘m niet!

Over HPV en de vaccinatie

Om zoveel mogelijk jongvolwassenen de kans te geven deze vaccinatie te halen, is dit gezamenlijk initiatief van RIVM en de GGD’en opgezet. Het HPV-virus is namelijk zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat om zo’n 1.100 vrouwen en 400 mannen. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. De HPV-vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Het vaccin beschermt ook bij jongeren die al seksueel actief zijn. In Nederland wordt de prik vanaf 2009 aan meisjes aangeboden.  Vanaf 2022 worden ook jongens uitgenodigd. Inmiddels zijn al ruim een miljoen jongeren gevaccineerd. De werking van het HPV-vaccin wordt continu onderzocht, blijvende bijwerkingen zijn daarbij niet gevonden. Voor meer informatie of hulp bij het maken van een keuze is er de website www.hpvkeuzehulp.nl

Vaccinatie is gratis tijdens de vaccinatiecampagne in 2023

Alleen tijdens de HPV-vaccinatiecampagne in 2023 is deze vaccinatie voor jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis. Om beide prikken gratis te krijgen, moet je de 1e voor de zomer hebben gehad en de 2e voor het eind van het jaar. Na 2023 zijn de kosten (vanaf €350,-) voor eigen rekening.  

Je kunt van maandag 5 tot en met zaterdag 10 juni terecht in de pop-up store in de stationshal van Utrecht Centraal. Maandag tot en met vrijdag is de vaccinatielocatie open van 12.00 uur tot 20.00 uur en op zaterdag 10 juni van 09.00 uur tot 17.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee. Op deze locatie kun je vrij inlopen, een afspraak is niet nodig. 

Naast de locatie op Utrecht Science Park biedt GGD regio Utrecht het HPV-vaccin aan op twee andere vaccinatielocaties in Amersfoort en Utrecht. Onderaan deze webpagina vind je alle details over deze locaties. Je kunt hier ook vrij inlopen of een afspraak maken via www.hpvafspraak.nl. Ook kun je bellen naar 0800-1608 voor het maken van een afspraak.